Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärndirektören Ola Rollén friad: "Lättad"

Hexagons vd Ola Rollén frias av Oslo tingsrätt. Men än kan han inte vara helt säker eftersom åklagaren Marianne S Bender ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen eller inte.
Försvarsadvokaterna Christian Fredrik Bonnevie Hjort och Ola Rolléns hustru Maria i rättssalen. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Ola Rollén vill efter den friande domen fortsätta som Hexagons vd. Foto: / PRESSBILD FRÅN HEXAGON
– Vi kan konstatera att domstolen inte är ening med oss i vår bedömning, säger åklagaren Marianne S Bender som krävde fängelse för Ola Rollén. Inom två veckor måste hon ta ställning till om domen ska överklagas. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Ola Rollén betraktas som näringslivets stjärndirektör. Foto: / HEXAGON

Mätteknikkoncernen Hexagons chef Ola Rollén är friad från insiderbrott.

Näringslivets stjärndirektör chef fick beskedet på onsdagskvällen av tingsrätten i Oslo.

– Jag känner mig lättad av den friande domen, säger Ola Rollén.

Hexagons aktie svarade med ett glädjeskutt på torsdagsmorgonen.

 

Efter drygt en timmes handel hade Hexagons aktie stigit med  fem procent.

Men Ola Rollén kan inte andas ut helt - åklagaren Marianne Bender har inte bestämt om hon ska överklaga. Besked kommer inom två veckor.

Oslo tingsrätts besked på onsdagskvällen betyder att Ola Rollén är frikänd från misstankarna om olaglig insiderhandel i det norska företaget Next Biometrics. Han slipper krypa in i fängelse  och slipper betala över 25 miljoner kronor i böter, som åklagaren  Marianne Bender krävde under rättegången.

– Både Ola, Hexagon o Hexagons aktieägare kan nu dra en lättnadens suck, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.

"Ola måste bestämma sig"

– Men det finns en hel del frågetecken. Även om man nu kommit fram till att inget olagligt har begåtts måste man ju ställa sig frågan om det är rimligt? Ola måste bestämma sig om han ska vara vd eller investerare. Risken för intressekonflikter är uppenbar, säger Joakim Bornold.

"Jag känner mig lättad av den friande domen"

Ola Rollén kunde andas ut sedan han fått besked om domstolens friande beslut:

– Jag känner mig lättad av den friande domen vilket bekräftar vad jag och mina advokater sagt från första början; att jag inte gjort något fel. Jag känner stor tacksamhet för allt stöd jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid. 

Och han vill inte kasta i handsken och lämna företaget. 

– Jag är glad för att få arbeta för ett bolag som kan hantera motgångar med sådan värdighet. Jag är hängiven att fortsätta som vd för Hexagon så länge jag har styrelsens och aktieägarnas stöd," säger Ola Rollén, Hexagons vd och koncernchef i det pressmeddelande som skickades ut efter den friande domen.

 

LÄS OCKSÅ: Ola Rollén gick hårt åt åklagaren i rättssalen 

Joacim Olsson, vd Aktiespararna i Di-TV:

 – Frågan man ställer sig är om åklagaren kommer att överklaga. Jag hoppas att Ola Rollén drar slutsatser av den här processen som måste varit jobbig.

Joacim Olsson var liksom Joakim Bornold inne på samma linje - att den här affären kanske är en läxa för Ola Rollén.

– Vi hoppas att Ola Rollen drar några slutsatser och håller sig borta från en här typen av affärer i framtiden. Som en offentlig person på ett stort bolag måste man se till att man håller sig borta från gråzoner, säger Joacim Olsson.

Hexagons vd Ola Rollén - som också kallats näringslivets  rockstjärna - har stått åtalad för insiderbrott i Norge. Åtalet rör inte Hexagon, utan handlar om handel i Next Biometrics. 

Ola Rollén greps på Arlanda

Norska ekobrottsmyndigheten utfärdade i mitten av oktober 2015 en arresteringsorder på Ola Rollén. Han greps på Arlanda och fördes till Oslo där han häktades den 29 oktober förra året, på grund av misstankar om insiderbrott i Next Biometrics. 

 

LÄS OCKSÅ: Ola Rollén twittrade på väg in i polisens fälla

 

– Åklagarna har missförstått det här, kommenderade Ola Rollén åtalet när det kom förra året.

Många trodde att Ola Rollén skulle tvingas ta time-out redan när han mot sitt nekande åtalades den 15 mars för insiderbrott vid tingsrätten i Oslo.  Men Ola Rollén fortsatte vd-jobbet och styrde från kontoret i London.

Ola Rolléns försvarare, stjärnadvokaten Christian B Hjort, har tidigare uppmärksammats när han försvarande norska skidstjärnan Therese Johaug. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN

Under rättegången krävde åklagaren  Marianne S Bender att Rollén skulle dömas till fängelse i 1,5 år. Själv förnekade han brott.

När Dagens Nyheters reporter frågade honom efter rättegången slut, vad som skulle hända vid en fällande dom kom svaret:

– På en fällande dom? Ja, men det finns ju två tankar där. Det finns Hexagon och det finns jag. Jag kan tänka på mig, men det är styrelsen i Hexagon som måste tänka på Hexagon. Och det har vi gjort i över ett års tid.

 

LÄS OCKSÅ: Stämpeln som kostar Ola Rollén 35 miljoner kronor

 

Ola Rollén sitter i Hexagons styrelse, men hur samtalen har gått där ville han inte närmare gå in på.

– Vi har olika alternativa planer. Det är redan diskuterat hur vi ska hantera det, sa han till tidningen.

Åklagaren har inte bestämt sig

Vad som händer nu är oklart. Om Ola Rollén själv får bestämma är fallet avslutet för gott. 

Åklagaren Marianne S Bender har ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen mot Ola Rollén. Foto: LEIF INGVALD SKAUG

Men åklagaren Marianne Bender har inte bestämt om hon ska nöja sig med onsdagskvällens beslut i Oslo tingsrätt, eller överklara domen till lagmansretten, vilket är motsvarigheten till hovrätten. Åklagaren har två veckor på sig innan hon måste  fatta beslut om hon ska överklaga eller inte.

– Vi kan konstatera att domstolen inte är ening med oss i vår bedömning. Åklagarmyndigheten måste nu gå igenom domen och fundera om vi ska överklaga, sa åklagaren Marianne Bender till Dina Pengar på onsdagskvällen.

Den före detta skateboard­åkaren Ola Rollén har av många betraktas som att han var född till ledare. 

Men när tidningen Chef analyserade hans chefsegenskaper blev det ett hårt betyg:

"Bryr sig mer om pengar än om människor", sammanfattade tidningen sin analys av Ola Rollén. 

Mamma Berit jobbade för Olof Palme

Hans mamma, Berit Rollén, var socialdemokratisk politiker och ämbetsman medan pappa Jarl-Erik var småföretagare och drev en färgfabrik i Flen. 

Åren 1969-73 var mamma Berit pressekreterare hos statsminister Olof Palme. Hon var även statssekreterare i Palmes regering.

 

FAKTA

Namn: Ola Rollén.

Född: 1965.

Familj: Hustrun Maria och tre barn.

Utbildning: Ekonomlinjen vid Stockholms universitet.

Uppvuxen: I Enskede i södra Stockholm.

Bor: I London.

Jobb: Sedan 2000 för mätteknikföretaget Hexagon.

Karriär: Trainee på Stora 1989–90. Vd Kanthal 1990–98. Vice vd Avesta-Shef­field 1998–99. Vd Sandvik Materials Technology under tre månader 1999.

Gillar: Att resa.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!