Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas din ekonomi av beskedet

Foto: PRESSBILD / PHOTO KARL GABOR

Dämpad löneutveckling, ökad arbetslöshet och fortsatt låga boräntor.

Konjunkturinstitutets prognos innehåller tunga besked för svenskarnas privatekonomi.

Sparekonomen Johanna Kull hjälper att förklara.

Vilka är de viktigaste privatekonomiska beskeden i Konjunkturinstitutets prognos?

– Prognosen om dämpade löneökningar kommande åren är det som påverkar flest. Det är dock inga stora förändringar utan sammantaget bedöms löneökningarna stiga i ungefär samma takt som i år. Mer kännbart blir det för den grupp som skulle drabbas av en stigande arbetslöshet. Det är betydligt mer oroande än dämpade löneökningar. Något som påverkar människor rent konkret, redan i dag, är prognosen att Riksbanken inte kommer kunna höja räntan förrän om tre år. Det talar för fortsatt låga boräntor och därmed boendekostnader för de som äger sin bostad, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Lugnt – så länge man har ett jobb

Rapporten är överlag dyster – vad är det mest oroande i den?

– Försämringen på arbetsmarknaden. Att man har ett jobb och en stadig inkomst är en förutsättning för en sund privatekonomi. Att ekonomin är inne i en avmattningsfas slår inte direkt mot privatpersoners plånbok så länge man har ett jobb. Visst att löneökningarna inte kommer att stiga i någon snabb takt, men för de som äger sin bostad kompenseras det av räntorna förväntas vara kvar på samma låga nivå eller till och med ännu lägre kommande år. Människors bostadskostnad bedöms således vara fortsatt låg eller ännu lägre, säger Johanna Kull.

Handelsavtal kan ändra allt

Och fortsätter:

– Värt att komma ihåg är att nedgången i svensk ekonomi till stor del beror på osäkerheten i världsekonomin, där global konjunkturavmattning och handelskonflikten lett till att världshandeln minskat i år, vilket så klart påverkar ett litet exportberoende land som Sverige. Inte bara direkt utan även indirekt, då det får företag att hålla i handbromsen och hålla minne med investeringar och nyanställningar. Skulle det däremot komma framgångar i handelsförhandlingarna kan det vara den vitamininjektion världen behöver och då kan prognoserna se helt annorlunda ut om ett år.

Fortsatt svårt för förstagångsköpare

Bostadsinvesteringarna minskar men reporäntan stannar på minus – vad kommer detta innebära för bostadspriserna och möjligheten att ta sig in på bostadsmarknaden som förstagångsköpare?

– Lika låga eller till och med sjunkande bostadsräntor talar för att bostadspriserna kan fortsätta att stiga, om än inte samma takt som de gjorde för ett par år sedan. Även att bostadsbyggandet förväntas bromsa in brant nästa år talar för att bostadspriserna kan fortsätta att stiga då behovet av nya bostäder i grunden är stort. Skulle däremot arbetslösheten stiga kraftigt skulle ränteeffekten inte vara lika påtaglig, men än så länge är inte arbetslösheten på de nivåerna, säger Johanna Kull som inte ser ljusningar för förstagångsköpare.

– För förstagångsköpare så vet vi att det är svårt att ta sig in på bostadsmarknaden i våra större städer och det är ingenting som förändras av budskapet i denna rapport. Möjligheten förstagångsköpare att ta sig in på marknaden försvåras inte bara av de låga räntornas effekt på bostadspriser utan även av de kreditrestriktioner i form av det utökade amorteringskravet som infördes 2018.