Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Börsen surnade till och stängde på rött

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Börsen sjönk efter oväntat hökaktiga uttalanden av Fed-chefen Jerome Powell i onsdags kväll.

Men motvinden avtog under dagen och efter en oväntat hög BNP-siffra från USA.

Strax före stängningen i Stockholm föll OMXS-indexen tillbaka och stängde klart under nollan.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index föll nätkasinoutvecklaren Evolution med tvåsiffrigt.

Inför börsöppningen har Wallenbergsfärens storbank SEB som första storbank presenterat bokslut för 2021, med ett oväntat starkt resultat och förslag om återköp av aktier för 5–10 miljarder i år ovanpå ordinarie utdelning. Aktien sjunker 0,6 procent.

Bland de stora förlorarna finns dock vitvarutillverkaren Electrolux kvar. Aktien sjunker 1,2 procent sedan koncernen i onsdags kväll flaggat för en engångssmäll relaterad till amerikanska tullavgifter på 727 miljoner kronor, som tynger resultatet för fjärde kvartalet.

Kredithanteringsbolaget Intrum går mot strömmen och rusar uppåt med över 13 procent efter en rapportrökare, med ett oväntat stort vinstlyft och en höjd utdelning.

Marknaden tolkar Fed-chefen Jerome Powells uttalanden i onsdags kväll svensk tid som att det nu kan bli snabba penningpolitiska åtstramningar i USA, för att trycka ned den högsta inflationen på nästan 40 år i världens största ekonomi.

Men USA-börserna öppnar tydligt uppåt på torsdagen sedan USA:s BNP-tillväxt mätts upp till 6,9 procent i fjärde kvartalet i fjol.