Leif GW Perssons hemliga bolag – rena vinstmaskinen

Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Leif GW Persson, 74, har bildat ett investmentbolag som han vill hålla hemligt.

Hans kompanjon är 44-årige finansdoldisen Iraj Arastoupour.

GW avslöjar att hans företagsimperium nu omsätter närmare 100 miljoner.

– Många av de här affärerna jag gör är ganska riskfyllda, säger GW Persson.

Huvudbolaget i hans imperium har länge varit Leif GW Persson AB där intäkter från böcker, film och tv ligger. Sedan finns ett varumärkesbolag där man hittar försäljning av GW:s viner och viltkött, samt snus i eget bolag. Tillsammans svarade dessa för omkring 40 miljoner kronor i omsättning 2018.

Dessutom bedrivs en omfattande handel med värdepapper som bidragit till att göra GW Persson rik som ett troll.

”Grejen är det att jag upptäckt att folk tar rygg på mig. Då vill jag inte att nån annan hamnar i saker de inte har råd med eller kan hantera”, säger Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG

– Hela företagsgruppen omsätter närmare hundra miljoner i dagsläget, så det går väldigt bra ja, konstaterar GW och tillägger:

– Det stora som har hänt är att jag lagt över de finansiella affärerna i ett särskilt investmentbolag. Det finansiella är utan jämförelse den största delen av verksamheten i mina bolag numera.

GW är hemlighetsfull beträffande investmentbolaget. Han vill inte ens avslöja vad det heter, men efter några minuters slagningar i offentliga databaser har Expressen hittat bolaget: Arastoupour & Persson Investment AB. 

Detta får GW att utbrista:

– Gratulerar till avslöjandet. Marken kommer att gunga under den finansiella marknaden, ha-ha!

Hälftenägare i investmentbolaget

GW är hälftenägare tillsammans med Iraj Arastoupour, 44 som även är styrelseledamot i flera av GW:s övriga bolag.

 Investmentbolaget har bara varit verksamt i tre månader, men det ser lovande ut enligt GW. Om kompanjonen Iraj Arastoupour säger han:

– Han är lika bra på att räkna som jag, och hälften så gammal. Vi har gjort ett halvdussin affärer ihop och de har alla varit mycket lönsamma.

GW Persson säger att ett starkt bidragande skäl till att investmentbolaget bildades är att hans aktieplaceringar riskerar att rycka med småsparare och andra som egentligen inte har råd. Trots att han varnat för de ekonomiska riskerna.

– Ska man hålla på med sånt här ska man göra det med pengar man är villig att förlora utan att riskera sin existens. Många av de här affärerna är riskfyllda, säger GW och fortsätter:

– Det har visat sig att så fort jag gör något på börsen så är det en massa människor som kopplar på och tror att plötsligt sitter de på en sedelpress. 

– Då har jag bestämt mig för att ett skäl till att starta det där investmentbolaget är att mina rörelser inte kommer att synas. Så då får jag agera i fred.

”Vill inte medverka till deras olycka”

Flera av hans affärer under senaste året har varit mycket uppmärksammade. Man kan ana att att värdet på plåsterbolaget S2 Medical och miljöteknikföretaget Triboron pumpades upp när GW talade om hur fina investeringar det var inför noteringen på börsen. Triboronaktien rusade 80 procent första dagen.

GW poängterar att det inte är något konstigt eller olagligt med den nya konstruktionen och att han ”är noga med att sköta sina skatter”. Men nu är det alltså slut på börstips till allmänheten.

– Jag har inget emot att berika folk, men det kan jag ju inte garantera. Jag vill definitivt inte medverka till deras olycka, så att de ger sig in i affärer som de egentligen inte har råd med. Ungefär så har jag tänkt.

Leif GW Persson AB omsatte 29 miljoner 2018. I dagsläget omsätter GW:s bolag, inklusive värdepappershandeln, närmare 100 miljoner, uppger han.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ