Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse efter 16 år

Christina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse. Foto: OLLE SPORRONG
Stenbeck valdes in som vice ordförande i styrelsen 2003. Foto: TT NYHETSBYRÅN
1999: Jan Stenbeck och Cristina Stenbeck. Efter pappans död fick Cristina axla ett tungt ansvar för Kinnevik. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX / SCANPIX SVERIGE AB

Cristina Stenbeck, 41, lämnar Kinneviks styrelse – och sin pappas livsverk – efter 16 år.

Ett sätt att trappa ner engagemanget, enligt sparekonom Joakim Bornold.

– Men det väcker frågor, säger han.

Det är en epok som går i graven.

Cristina Stenbeck har suttit i styrelsen i Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik sen 2003, då hon valdes in som vice ordförande. Under flera år, 2007–2016, satt hon också som ordförande.

Men i mars för tre år sedan meddelande hon sin avgång.

– Efter så lång tid på ett jobb, som jag inte sökte, känner jag att det finns bättre sätt att använda mina förmågor. Innan jag fyller 40 vill jag ägna mig mer åt det jag är bäst på, kommenterade Stenbeck sitt beslut.

Nu väljer hon också att inte ställa upp för omval i Kinneviks styrelse – efter 16 år.

 

 

Cristina Stenbeck tog över som 25-åring

James Anderson, ledamot i valberedningen, kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:

– På alla aktieägares vägnar, det här är en stund för reflektion över det enastående engagemang, energi och ledarskap som Cristina har bidragit med de senaste 16 åren. Hennes vilja att ta ansvar från en ung ålder har varit remarkabel, och de många framgångar som bolaget har haft under hennes ledarskap är beundransvärda.

Cristina Stenbeck förlorade sin pappa, mediemogulen Jan Stenbeck, i augusti 2002.

Det gick hastigt och den äldsta dottern hann aldrig riktigt sörja. Något hon senare har ångrat.

– När jag fick samtalet handlade det mer om att ta hand om mina syskon, försöka komma till Sverige så fort som möjligt och säkra gruppen, sa Cristina Stenbeck i en intervju med Metro 2007.

 

 

Jan Stenbecks råd till dottern

Hon valde också att axla en tung roll och driva pappa Stenbecks affärsimperium vidare. Knappt 25 år gammal tog hon över hela Kinnevikskoncernen – och sedan dess har hon mångdubblat dess värde.

– Jag hade alltid ett val att låta någon annan sköta det, men familjen har så stort ägande i de här bolagen att det kändes rätt naturligt för mig att försöka, att våga komma dit och försöka lära mig så mycket som det gick, berättade Cristina Stenbeck för Metro för tolv år sen.

Hon fick också ett specifikt råd av sin far:

– Han sa till mig: Du ska lära dig att vara cynisk när det gäller affärer, men kärleksfull när det gäller livet.

Stenbeck är nu en av näringslivets mäktigaste kvinnor.

Förutom att förvalta sin pappas livsverk Kinnevik – med innehav i till exempel Tele 2, Zalando, Comhem och Karma – har Cristina Stenbeck på senare år bland annat suttit i Spotifys styrelse och valt att investera i elscooterbolaget Voi.

 

 

Sparekonomen om Cristina Stenbecks beslut

Hon äger fortfarande en stor del aktier Kinnevik, men i november i fjol minskade Stenbeckfamiljen sitt innehav.

– Det är svårt att tolka det på annat sätt än att familjen Stenbeck sakta men säkert släpper kontrollen över Kinnevik, sa Joakim Bornold, i dag sparekonom på Söderberg och partners, då.

I dag säger han:

– Det här är ett sätt att trappa ner engagemanget. Det går inte att tolka på något annat sätt. Men det väcker frågor. Vad betyder det här för Kinnevik och hur ser hon på framtiden för Kinnevik?

Cristina Stenbeck motiverar inte orsakerna bakom sitt beslut  och ger sällan intervjuer.

– Det bästa vore att hon faktiskt svarade på vad henne väg framåt är nu. Hon hade lätt 30 år kvar i Kinnevik som operativ om hon ville, säger Joakim Bornold.

Han spekulerar i om hon kanske vill byta inriktning i arbetslivet:

– Hon steg ju in som operativ så tidigt, bara 24 år gammal. Då får man ha förståelse för om hon inte längre har suget. Hon har gjort det fantastiskt och lyckats stöpa om bolaget precis som sin pappa. Men det är tråkigt att hon inte kommunicerar utåt hur hon ser på det som nu sker.

 

 

Kinnevik möblerar om

Valberedningens ledamot James Andersson säger i ett pressmeddelande:

– Vi är trygga i att Cristinas tankar och ambitioner, och hennes stöd som största aktieägare, kommer att fortsätta vara djupt fördelaktiga för Kinnevik och dess nu etablerade ledningsgrupp, och för vårt arbete i valberedningen.

Cristina Stenbeck tillsammans med prins Daniel på Handelshögskolans business lab i Stockholm. Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Inte heller styrelseledamöterna Erik Mitteregger och Mario Queiroz ställer upp för omval.

Valberedningen kommer nu att föreslå Susanna Campbell och Brian McBride till nya ledamöter.

Susanna Campbell är bland annat ordförande för Röhnisch Sportswear och ledamot i styrelserna för Telia Company och Indutrade. Brian McBride har tidigare varit ordförande för e-handlaren Asos, och är ledamot i Wiggles styrelse.

 

 

Stenbeck hyllar efterträdarna

Cristina Stenbeck kommenterar ommöbleringen i styrelsen och de nya Kinnevik-namnen:

– Valberedningen är nöjd med att kunna föreslå valen av Susanna Campbell och Brian McBride. Susanna för med sig erfarenhet från privata investeringar i olika stadier inom sektorer såsom e-handel, hälsa och TMT. Susanna har även tackat ja till att vara ordförande för styrelsens ersättningsutskott och medlem i styrelsens revisionsutskott. I Brian McBride kommer Kinnevik få en styrelseledamot med en exceptionell operationell bakgrund inom e-handel och TMT, med erfarenhet från bolag såsom ASOS, Amazon och T-Mobile. Styrelsen ser fram emot att dra nytta av Brians insikter som han samlat på sig under sin framstående karriär.

Efter beskedet om Cristina Stenbecks avhopp låg Kinneviks aktie ett par procent minus under dagen, på en i övrigt grön Stockholmsbörs.

 

 

Annons: