Comhem höjer priserna – så mycket dyrare blir det

Comhem räknar med större kundflykt under första kvartalet 2018.
Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN

Fler kunder flyr Comhem och nu räknar operatören med ett ännu större kundtapp.

Orsaken: Planerade prisjusteringar – som även kommer att slå mot Boxers kunder.

För många kommer det bli 10–30 kronor dyrare varje månad.

Comhem gör ett resultat ungefär i linje med förväntningarna: Koncernen rapporterar ett underliggande ebitda-resultat på 722 miljoner under fjärde kvartalet 2017.

Samtidigt rapporterar tv- och bredbandsoperatören att andelen kunder som flyr Comhem-segmentet (exklusive Boxer) har ökat. Under fjärde kvartalet uppgick kundflyktsandelen till 13,6 procent – en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med tredje kvartalet 2017.


LÄS MER: Tele 2 slukar Comhem – jättarna går samman  


Kunder flyr efter Comhems konflikt med Discovery

Ökningen beror främst på grund av prisjusteringar under fjärde kvartalet samt en liten del relaterad till konflikten med Discovery, uppger bolaget i sin senaste kvartalsrapport.

Samtidigt växte kundbasen i Comhem-segmentet med 12 000 och antalet abonnemang ökade med 15 000 med mycket stark tillväxt i abonnemang för både bredband och digital-tv, upp 14 000 respektive 4 000.

Bolagets fiberexpansion på villamarknaden resulterade i att Comhem nu når 2,8 miljoner, av målet om 3,0 miljoner, säljbara adresser.


LÄS MER: Efter Tele 2-affären: ”Tror Cristinas pappa är riktigt nöjd” 


Tele 2 och Comhem går ihop

"Vi lämnar året mer trygga än någonsin att Comhem är ett starkt och robust kabelbolag redo att gå in i nästa tillväxtfas tillsammans med Tele 2 som en ledande integrerad operatör på den svenska marknaden", skriver Comhems vd Anders Nilsson i rapporten.

Anders Nilsson är också den som kommer att leda det kombinerade bolaget när Tele 2 och Comhem går samman.

Comhem rapporterar också att man planerar prisjusteringar under första kvartalet 2018. Det väntas leda till "en fortsatt hög konsumentchurn" (kundflykt).


LÄS MER: Efter Tele 2-affären – så kan du påverkas 


Så mycket höjs priserna för Boxer och Comhem

"Under Q1 genomför vi större delen av årets prisjusteringar som för första gången omfattar även Boxer", skriver bolaget i sin rapport.

I ett mejl till Dina Pengar skriver Comhems presschef Fredrik Hallstan att lite mer än hälften av Comhems bredbandskunder kommer att få betala i snitt 30 kronor mer i månaden. Cirka hälften av tv-kunderna får en prishöjning med 20-30 kronor i månaden.

För "en stor del" av Boxer-kunderna höjs priset med 10-20 kronor i månaden.

Hallstan förklarar varför:

Bolaget lanserar en ny teknikstandard: Docsis 3.1, som ska göra bredbandsnätet snabbare och stabilare.

Man utökar sitt utbud inom tv. Till exempel tillkommer Sportkanalen.


NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN