Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Clas Ohlson dyker på börsen efter resultatet

– Vi har under perioden investerat mer i marknadsföring och marginal för att driva försäljning, vilket har påverkat resultatet negativt jämfört med föregående år, skriver vd Lotta Lyrå som en förklaring till resultatet. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Clas Ohlsons aktie rasar på börsen. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Clas Ohlson rasade på börsen.

Raset på onsdagen är ett direkt resultat av bolagets ekonomiska siffror när rörelseresultatet för det senaste kvartalet blev offentlig.

– Vi har under perioden investerat mer i marknadsföring och marginal för att driva försäljning, vilket har påverkat resultatet negativt jämfört med föregående år, skriver vd Lotta Lyrå i en kommentar. 

 

När Stockholms-börsen öppnade på onsdagsmorgonen reagerade Clas Ohlson-aktien blixtsnabbt genom att störtdyka och rasade med ungefär tio procent och handlades under 100 kronor. Fallet på morgonen betydde att aktien tappat nära 60 procent sedan toppen i augusti 2017. Och vid börsstängning hade aktien minskat med hela 10.85 procent och betalades till 97 kronor. 

Aktien befinner sig nu på sin lägsta nivå sedan 2013.

I maj, när Clas Ohlson håller sin kapitalmarknadsdag, väntas vd Lotta Lyrå staka ut bolagets framtid.

Clas Clas Ohlsons rörelseresultat under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret uppgick till 349 miljoner kronor.

Vd Lotta Lyrå:

– I det kortsiktiga perspektivet kan vi konstatera att julförsäljningen var den bästa någonsin, med fler och bättre erbjudanden till våra kunder än tidigare år. Det för oss viktiga tredje kvartalet var försäljningsmässigt stabilt med en tillväxt om 4 procent i lokala valutor och en försäljningsökning i jämförbara enheter om 1 procent. Försäljningen online utvecklades väl på samtliga marknader, särskilt i Storbritannien.

– Vi har under perioden investerat mer i marknadsföring och marginal för att driva försäljning, vilket har påverkat resultatet negativt jämfört med föregående år.

Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 379 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Direkts sammanställning.

Resultatet före skatt blev 349 miljoner kronor. Förväntat var 379 miljoner kronor, enligt Direkt.

 

LÄS OCKSÅ: Lotta Lyrå – Ikea-chefen som ska rädda Clas Ohlson

Försäljningen steg i februari

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 2 procent under februari. I lokala valutor ökade försäljningen med 3 procent.

Enligt  Direkts prognossammanställning väntades att den totala försäljningen skulle öka 2,7 procent och att försäljningen i lokala valutor skulle öka 4,0 procent.

Försäljningen i jämförbara enheter i lokal valuta var oförändrad under perioden.

Jämfört med samma månad föregående år har tolv butiker tillkommit och det totala antalet butiker uppgick per den sista februari till 225 stycken.

I Sverige steg försäljningen med 2 procent.

I lokal valuta steg försäljningen i Norge med 3 procent, i Finland var den upp 4 procent och regionen. Utanför Norden visade en minskning på 9 procent.

Annons: