Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Clas Ohlson rasade på börsen – tvingas säga upp personal

Julhandeln gick sämre än väntat för Clas Ohlson.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Hårda tider för Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Julhandeln blev en ekonomisk smäll för prylkedjan Clas Ohlson.

Bolaget sålde under den viktigaste perioden på året mindre än förväntat.

Det framgår av Clas Ohlsons ekonomiska rapport för senaste kvartalet.

– För första gången på många år växte inte marknaden under julhandeln i år i Sverige, Norge och Finland, skriver vd Lotta Lyrå.

Samtidigt varslar företaget personal om uppsägning.

Clas Ohlson ökade försäljningen under tredje kvartalet i företagets brutna räkenskapsår, samtidigt backar rörelseresultatet till 105 miljoner kronor. Det ska jämföras med 349 miljoner motsvarande period förra året.

Det framgår av företagets kvartalsrapport som blev offentlig på torsdagsmorgonen.

Samtidigt aviserar företaget att personal ska varslas om uppsägning, något som de tidigare också signalerat.

Personal varslas i Insjön

80 tjänster på Clas Ohlson varslas under det första halvåret i år och det är personal på tjänstemannasidan som berörs.

– Diskussioner har förts internt ett tag, men uppgifterna blev offentliga under onsdagen i och med kvartalsrapporten som släpptes då, säger Clas Ohlsons kommunikationschef Niklas Carlsson, enligt SVT Nyheter.

Insjön är hjärtat i Clas Ohlsons verksamhet med närmare 900 anställda.

– Vi ser att upp till 80 tjänster kan komma att påverkas under första halvåret och ett formellt varsel ligger hos Arbetsförmedlingen, säger Niklas Carlsson till Expressen.

 

 

Julhandeln gick sämre än de interna målen för prylkedjan.

Totalt beräknas 150-200 tjänster att beröras av omställningen, primärt vid företagets huvudkontor och distributionscentral i Insjön.

 

Avveckling av Clas Ohlsons butiksnät i Storbritannien och Tyskland belastade inte oväntat resultatet med en engångskostnad på 210 miljoner kronor. Företaget räknar med att butiksslakten ska ge omkring 75 miljoner kronor per år med beräknad full effekt efter det andra kvartalet 2019/2020.

Sista september ska butiksnätet i Storbritannien vara avvecklat och i Tyskland ska de fyra butikerna vara borta sista april.

Engelsmännen och tyskar blir i stället hänvisade att handla på nätet om de vill vara kunder hos Clas Ohlson.

Företagets försäljning ökade under perioden med 6 procent till 2 915 miljoner kronor, från 2 746 miljoner i tredje kvartalet året innan – varav organisk tillväxt 4 procent och en ökning om 2 procent. 

Onlineförsäljningen fortsätter att gå bra och ökade med 51 procent under perioden.

 

Clas Ohlsons julhandel sämre än de interna målen

Den minskade julförsäljningen kommer som en huvudvärk för företagets vd Lotta Lyrå.

”För första gången på många år växte inte marknaden under julhandeln i år i Sverige, Norge och Finland. Istället blev den lägre än föregående år och nådde inte de prognoser som gjorts. Ett tydligt mönster är också att julhandeln inleddes starkt under ”Black week” som följdes av en svag period för att avslutas med en väldigt stark slutspurt”, skriver Lotta Lyrå i en kommentar. Och tillägger samtidigt:

”Online fortsatte att vara den växande försäljningskanalen på marknaden som helhet”.

Glad utåt, men Clas Ohlsons aktie är ingen glädje för företagets vd Lotta Lyrå.

Lotta Lyrå medger att siffrorna är sämre än de interna målen som fanns uppsatta.

”Tredje kvartalet är det försäljnings- och resultatmässigt viktigaste kvartalet för oss. Vi förberedde oss med attraktiva erbjudanden till kund, utökad digital förmåga och fler och bättre leveransalternativ online. Satsningarna gav resultat. Tillväxten blev bättre än marknaden, men var lägre än våra interna mål”, skriver Lotta  Lyrå.

Aktien rasar på börsen

Clas Ohlsons aktie har fått storstyrk under onsdagsförmiddagen som en direkt konsekvens av morgonens ekonomiska rapport.

Aktien rasade under dagen och slutade med ett minus på närmare 11 procent. Och utvecklingen har varit dyster för aktieägarna det senaste året. Aktie har backat med mer än 30 procent.

Annons: