Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Clas Ohlson rusade på börsen - sålde bättre än väntat

Clas Ohlssons vd Lotta Lyrå kan glädja sig åt en bättre försäljning i mars än vad analytikerna hade räknat med.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Försäljningen hos Clas Ohlson gick bättre än väntat i mars.

Pryl och teknikföretaget Clas Ohlsons aktien steg kraftigt på börsen på fredagen.

Uppgången är en direkt reaktion på  företagets ökade försäljningen i mars med 9 procent.

Enligt nyhetsbyrån SME Direkt hade analytikerna i snitt väntat sig en försäljningsökning på 2,4 procent i kronor och 1,1 procent i lokal valuta. 


 Försäljningen i mars uppgick till 584 miljoner kronor jämfört med 537 miljoner motsvarande månad förra året. I lokala valutor ökar försäljningen i mars med 7 procent.

I Sverige gick försäljningen upp med 12 procent. I  Norge med 4 procent, Finland med 3 procent och utanför Norden dit bland annat de brittiska butikerna hör med 7 procent. 

Företaget fortsätter att utöka butiksnätet. Jämfört med mars 2017 har butiksbeståndet utökats med 12 butiker. Vid periodens utgång uppgick det totala antalet butiker till 227.

Clas Ohlsons aktie steg  kraftigt

På börsen har aktien haft det motigt. Aktien har sedan augusti sjunkit från 172 kronor, till under 100-lappen. Men aktien steg under gårdagen och slutade på en uppgång med 1,75 procent och landade på knappt 90 kronor för en aktie.

Och direkt vid börsöppning på fredagsmorgonen tog aktien ett rejält glädjeskutt från 90 kronor upp mot 100 kronor. Efter en stund hade aktien lagt sig på knappt 98 kronor, en uppgång på 8,5 procent. Aktien slutade upp nära 8 procent.

SEB Equities har tidigare sänkt riktkursen för Clas Ohlson till 85 kronor från 100 kronor. Rekommendationen sälj upprepas. Det framgår av nyhetsbyrån Bloombergs rapportering.

LÄS OCKSÅ: Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå hämtades från IKEA för att rädda företaget.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Clas Ohlssons vd Lotta Lyrå rekryterades från Ikea till teknik och prylföretaget Clas Ohlson för att få fart på företagets verksamhet.


Samtidigt håller nya vd:n Lotta Lyrå på att bygga sitt team som ska vända bolagets nedåtgående trend. I dagarna rekryterades Pär Christiansen till rollen som ekonomi- och finansdirektör. Han kommer närmast från rollen som finansdirektör på Gant, och har tidigare haft ledande positioner på Transcom, MTR och SAS.

– Förutom sin gedigna kompetens inom ekonomi och finans har Pär stor erfarenhet av strategiskt förändringsarbete. Han har ett kommersiellt förhållningssätt efter många år i konsumentnära verksamhet och kommer att bli en viktig del i ledningen av bolaget. Vi ser mycket fram emot att få välkomna Pär till oss, sa Lotta Lyrå, i samband med att rekryteringen offentliggjordes.

I maj väntas Lotta Lyrå offentliggöra planen för bolagets framtid. Det sker i samband med företagets kapitalmarknadsdag för investerare och analytiker.