I Finland finns möjlighet att få cannabis utskrivet på recept. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGESI Finland finns möjlighet att få cannabis utskrivet på recept. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
I Finland finns möjlighet att få cannabis utskrivet på recept. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJICFoto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
 Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Cannabis lockar de finska småspararna

Publicerad

Cannabis är populärt i Finland.

I alla fall bland de finska småspararna som nu investerar i cannabisaktier, enligt Hufvudstadsbladet.

Där är intresset betydligt större än hos grannarna i Sverige.

I flera länder är det möjligt att få cannabis utskrivet på recept i medicinskt syfte. Vid årsskiftet blev det helt lagligt i Kalifornien, USA, och i sommar väntas drogen även legaliseras i Kanada.

Synen på cannabis har blivit allt mer tillåtande. Och nu vill folk vara med och tjäna pengar – på det som tidigare främst fanns på svarta marknaden.

I Finland har många småsparare nappat.

 

LÄS MER: Svenskar kan nu få cannabis på recept 

 

Finska spararnas cannabisfavoriter

Hufvudstadsbladet skriver att aktier i cannabistillverkande bolag har klättrat i Finland under senhösten. Många finska småsparare använder sig av Nordnet, och där hör cannabisbolagen till de utländska aktier som har handlats mest de senaste veckorna.

Enligt tidningen är det framför allt Aurora Cannabis, Canopy Growth (WEED) och Aphria som lockar. Alla tre är kanadensiska företag, noterade på Torontobörsen.

Under året som har gått har de tre bolagens aktiekurser stigit med 250-400 procent, enligt Hufvudstadsbladet.

 

LÄS MER: Wally, 34, vill göra cannabis lagligt 

 

– I branschen finns några få bolag som fått den mesta medieuppmärksamheten och då är det inte så förvånande att just de här bolagen ligger i toppen också hos de finländska småspararna, säger Nordnets Finlandschef Suvi Tuppurainen till tidningen.

Svalare intresse i Sverige

Samtidigt är intresset för cannabisaktier betydligt större i Finland än i övriga nordiska länder.

Hos Nordnet var de tre stora cannabisbolagens omsättning dryg 20 miljoner euro i Finland under 2017. I Sverige, Norge och Danmark var omsättningen i samma bolag 15 miljoner euro – tillsammans, skriver Hufvudstadsbladet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag