Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggjättens rapport långt under förväntat

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den svenska bostadsmarknaden fortsätter vara svag och Skanska har därför påbörjat färre bostäder samtidigt som bolaget ser över kostnaderna.

Det skriver Skanskas vd Anders Danielsson i rapporten för det första kvartalet – en rapport som kom in långt under förväntningarna.

Byggbolaget Skanskas rörelseresultat blev 488 miljoner kronor i det första kvartalet – rejält under prognoserna.

Infront Datas snittestimat, baserat på tre analytikers prognoser, låg på 1 007 miljoner kronor.

Även prognoserna för intäkter och orderingång bommade:

Intäkterna summerade till 35 102 miljoner kronor. Här var snittprognosen på 37 665 miljoner.

Orderingången summerade till 27,3 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 30,0 miljarder.

Skanska: Av tradition svagt kvartal

Det första kvartalet har historiskt sett för Skanska varit en period med relativt låg aktivitet och 2019 har inte utgjort något undantag.

Det skriver Anders Danielsson i kvartalsrapportens vd-ord.

Under fjolårets första kvartal gjorde dock Skanska en förlust i byggverksamheten, tyngt av nedskrivningar.

– Vårt främsta fokus är att förbättra lönsamheten i byggverksamheten samt bibehålla ett starkt resultat och hög aktivitet inom projektutvecklingsverksamheten, skriver vd:n.

Han anser att det första kvartalet visar att bolaget ”är på rätt väg då de strategiska initiativen fortsätter att visa på goda resultat”.

Överutbud av nyproducerat

Byggbolaget konstaterar i rapporten att ett överutbud av nyproducerade bostäder i Sverige har en negativ påverkan på de segment och produkter som Skanska riktar in sig på.

Skanska sålde 740 bostäder under det första kvartalet (615) och startade 423 (888). Andelen sålda bostäder i produktion låg vid utgången av det första kvartalet på 69 procent, ungefär samma nivå som vid årsskiftet. Färdigställda, men inte sålda, bostäder uppgick till 403 stycket, upp från 314 bostäder vid årsskiftet.

– Riskexponeringen i form av antal osålda bostäder fortsätter att ligga på en acceptabel nivå och vi positionerar oss för att förstärka vår marknadsposition på lång sikt, skriver Anders Danielsson.