Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggjättens dramatiska krisbesked – aktien rasar

NCC:s vd och koncernchef Tomas Carlsson har ett tufft år framför sig.
NCC:s styrelse tog på onsdagen beslutet att föreslå en halvering av aktieutdelningen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Byggkoncernen NCC  aktie rasar på Stockholms-börsen.

Orsaken är företagets  överraskande besked om halverad utdelningen till 4 kronor.

Beslutet kom som ett blixtbesked strax efter klockan 18 på tisdagskvällen.

– Det är en stor besvikelse att resultatet kommer in så svagt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. 

När Stockholms-börsen öppnade klockan 9 störtdök byggjättens aktie. Efter tio minuters handel hade aktien rasat med ungefär tio procent på grund av tisdagskvällens överraskande besked om halverad utdelning.

Analytiker som följer NCC hade i snitt räknat med drygt 8 kronor i utdelning, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning.

Men en som tror på företaget är NCC:s styrelseordförande Tomas Billing. Han passade på under onsdagen att köpa 10.000 aktier i byggbolaget.

Det framgår av Finansinspektionens insynslista, uppger nyhetsbyrån Direkt.

Köpet gjordes till kurs 138:25 kronor och var värt totalt nästan 1,4 miljoner kronor.

Efter köpet äger Tomas Billing 115.400 aktier i NCC, enligt ägardatatjänsten Holdings insynsregister.

Tomas Billing sitter även som vd för Nordstjernan, NCC:s dominerande ägare. 

Byggbolaget NCC börjar få något av en vana med att komma med drastiska besked på kvällarna.

I oktober gick man ut med en vinstvarning efter kl 21 på kvällen.

Tisdagens kvällsbesked från byggjätten NCC kom utanför bolagets ordinarie planering där informationen om fjärde kvartalet och helåret 2018 skulle ha publicerats klockan  7 på onsdagsmorgonen.

Men vid NCC:s styrelsemöte på tisdagen togs beslutet om att föreslår bolagsstämman att halvera aktieutdelningen från 8 kronor till 4 kronor, något som inte fanns i beräkningarna hos analytikerna inför onsdagens rapport.

– Då utdelningen avviker så pass mycket från marknadens förväntningar så gjorde vi bedömningen att vi behövde släppa rapporten tidigare än planerat för att följa rådande regelverk, säger NCC:s koncernchef Tomas Carlsson till Dagens industri.

Höstens vinstvarning hjälpte inte

Joakim Bornold, sparekonom hos Söderberg & Partners, fruktar att bolaget får ett kärvt 2019.

–Det är en stor besvikelse att resultatet kommer in så svagt. Även halveringen av den förväntade utdelningen är ju ett riktigt dåligt tecken, det sänder signalen att man förberedelser sig på ett tufft år även 2019.

– Trots vinstvarning och nedskrivningar så sent som i höstas så hamnar man i den här situationen ännu en gång. 

Joakim Bornold  tror att det  inte  bara är NCC som kommer att få ett svettigt år utan fler företag inom branschen kommer att leverera tuffa besked.

– Mycket tyder på att framför allt hela byggbranschen på bostadssidan får ett minst sagt utmanande år.


NCC erkänner missar

I pressmeddelandet från NCC på tisdagskvällen skriver man att  "ungefär två tredjedelar av koncernen går bra".

Företaget medger indirekt missar i planeringen kring vilka byggprojekt man satsat på. Men att det dröjer innan förändringarna ger utdelning.

–Vi har framgångsrika verksamheter i alla länder och affärsområden, men också verksamheter som inte är det. Vi ska ytterligare öka fokus på och närheten till projekten. Vi ska bli noggrannare i hur vi väljer ut projekt, hur vi tar oss an och genomför dem, samt hur vi hanterar risk. Vi är på rätt väg. Men mycket annat återstår att göra och det kommer ta tid innan åtgärderna fullt ut ger resultat.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

NCC:s koncernchef Tomas Carlsson anser dock att den utlagda kursen ligger fast.

– NCC:s resultat för helåret präglas av omvärderingarna som gjordes i tredje kvartalet. Det fjärde kvartalet är ett steg i rätt riktning med stark orderingång och kassaflöde. De bedömningar av bolagets status och förändringsplanen som presenterades i oktober ligger fast, säger han.

NCC:s vd och koncernchef Tomas Carlsson kan troligen hålla sig för skratt när han på onsdagen ska presentera kvartalsrapporten för byggjätten.

Aktieägarna på dåligt humör?

Angående den drastiska halveringen av aktieutdelningen - en åtgärd som troligen inte gör aktieägarna på sämre humör framgår det att bolaget behöver pengarna i kassan.

 - När det gäller utdelningen väljer styrelsen att agera i linje med en mer försiktig princip och skapa ökad finansiell flexibilitet för NCC, säger styrelseordförande Tomas Billing i pressmeddelandet.

Företagets rörelseresultat för fjärde kvartalet blev 256 miljoner kronor mot förväntade 469 miljoner kronor, enligt Bloomberg News estimat. 

Koncernchefen Tomas Carlsson  hävdar att det svaga resultatet beror på att man tagit en omstruktureringskostnad i kvartalet om 152 miljoner kronor av de totalt 200 miljoner kronor som bolaget gav besked om i samband med det tredje kvartalet.

Sämre för bostäder i Sverige

Koncernchefen skriver om det kärvare bostadsklimatet i Sverige och Danmark.

"Marknadsförutsättningarna är överlag goda på våra marknader förutom när det gäller bostäder i Sverige och Danmark".

NCC väntar sig svårare tider när det gäller bostadsbyggandet i Sverige.
Foto: SHUTTERSTOCK

Nettoomsättningen för fjärde kvartalet uppgick till 17 832 miljoner kronor jämfört med 16 223 miljoner kronor motsvarande kvartal 2017. 

Aktieutdelningen är planerad att ske vid två tillfällen. Dels en utbetalning den 11 april, dels den 5 november.

NCC:s årsstämma hålls på Norra Latin i Stockholm den 9 april 2019.