Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottsmisstankarna som skakar svenskt näringsliv

Fortnox-ägaren Olof Hallrup, 59, misstänks för grovt insiderbrott.
Claes Hemberg, sparekonom hos internetbanken Avanza.Foto: Expressen

På torsdagen startar rättegången mot Fortnox-ägaren Olof Hallrup, 59, som misstänks för grovt insiderbrott i samband med ett miljardbud på bolaget våren 2016. 

En i raden av insiderskandaler som skakar svenska storbolag.

– Jag har jobbat under två årtionden i branschen och jag har inte varit med om någon värre period, säger Claes Hemberg, sparekonom hos Avanza. 

I Norge står Hexagons vd, Ola Rollén, inför rätta som misstänkt för grovt insiderbrott. 

I september hoppade svenska styrelseproffset Jacob Grinbaum av alla sina uppdrag efter misstankar om insiderbrott kopplade till hans ordförandepost i bostadsutvecklingsföretaget Oscar Properties. 

Och på torsdag är det dags för den första av två planerade rättegångsdagar i Fortnox-härvan, i Stockholms tingsrätt. 

LÄS MER: Tipsade sin kompis – fyra åtalas i aktiehärva 

”Aldrig varit med om värre period”

Insiderhärvorna tycks avlösa varandra. 

– Jag har jobbat under två årtionden i branschen och jag har inte varit med om någon värre period. Dels omfattning och dels att det handlar om stora bolag. Hade det bara varit småbolag på någon liten obskyr lista så hade folk sagt "Ja, ja, de vet inte bättre". Men här talar vi om erkända bolag som borde ha bra koll med utbildade och välinformerade chefer, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. 

Vad beror det på? 

– Insatta, högt uppsatta människor verkar vara mera hyperaktiva. För om man sköter sitt jobb ordentligt då har man inte tid att sitta och handla aktier. Om man betalar en vd fem miljoner kronor, då ska han hålla sig på sin stol. Inte hålla på och trycka på köp- och säljknappar, säger Claes Hemberg. 

LÄS MER: Så ställde Ola Rollén åklagaren till svars 

Det kan orsaka insiderbrott

Han tror att en annan orsak kan vara att de låga räntorna lett till blygsamma löneökningar – även för höga chefer. 

– Jag kan tänka mig att vd-lönerna inte har växlat upp i samma takt som vd:ar varit vana vid. Om de tidigare varit vana vid ett 20-procentigt lönelyft varje år, kanske de plötsligt bara får 10 procent. Stackarna. Och då kan de börja bli mer nyfikna på andra sätt att tjäna pengar.  

Växjöföretaget Fortnox erbjuder internetbaserade program för fakturering och bokföring till företag och offentlig förvaltning. 

Storägaren Olof Hallrup är åtalad för grovt insiderbrott och sitter häktad sedan den 28 oktober. Misstänkt för grovt insiderbrott är även den 54-årige småföretagare, som Hallrup misstänks ha tipsat om det kommande budet på 1,4 miljarder kronor från huvudkonkurrenten Visma i mars 2016. 

LÄS MER: Fortnox-ägare häktas – misstänks för insiderbrott

Så upptäckte FI aktieaffärerna

Finansinspektionen, Fi, hade informerats om att miljardaffären  var på gång och noga följt handeln med Fortnoxaktien innan och efter att budet blev offentligt den 14 mars förra året. 

Konkurrensverket satte sedan krokben för affären och Visma drog tillbaka budet –  Men Fi, som hade sett en rad suspekta aktieköp under de kritiska dagarna, startade en utredning om misstänkt grovt insiderbrott. 

Det dröjde till oktober i år innan de slog till och frihetsberövade den misstänkta läckan, styrelseledamot och storägare Olof Hallrup, och de tre andra männen. 

– Hur kan Olof vara så dum och berätta om uppköpet och tro att jag inte skulle handla på informationen, jag kan inte förstå det. Speciellt en person som han med den positionen, sa småföretagaren när han tillsammans med en polisinspektör stod i hissen på väg upp till arresten i Växjö polishus, den 26 oktober. 

LÄS MER: Cloettas resultat är både gott och blandat 

Köpte aktier för över 1 miljon

Dagen efter att Hallrup ska ha berättat om affären för småföretagaren, fredagen den 11 mars, så köpte denne aktier för 1 068 714 kronor. Aktier som han sålde med en vinst på 283 525 kronor efter helgen, på måndagen, när budet blev offentligt och kursen steg.  

I förhör har småföretagaren erkänt insiderbrott av normalgraden och pekat ut Olof Hallrup som insidern. Företagaren berättade sedan för sin aktieintresserade son och för en affärskompanjon om det kommande budet, och båda åtalas för insiderbrott. Sonen köpte aktier som han sålde med en vinst på 15 839 kronor efter att budet blev känt och kompanjonen köpte aktier som han sålde med en vinst på 71 691 kronor. 

LÄS MER: Styrelseproffs greps – misstänks för insiderbrott

Advokaten om Hallrup: "En stark person"

Olof Hallrup var på kollisionskurs med övriga styrelsen och kraftig motståndare till budet från huvudkonkurrenten Visma. Han menade att budet, på 51 procent av aktierna, inte var i närheten av att spegla värdet på Fortnox och att övriga styrelsen rekommendation att sälja var "högst anmärkningsvärt" och "direkt skadligt för bolagets framtida utveckling". Han ansåg även att budet skulle konkurrensutsättas. 

Kritiken luftade han under ett styrelsemöte den 10 mars förra året, samma dag som han ska ha läckt budet till småföretagaren. 

Olof Hallrup blånekar till att ha läckt informationen till företagaren. Han sitter för närvarande på Kronobergshäktet. 

Hur har det påverkat honom att sitta häktad under de här veckorna? 

– Olof är en stark person som har klarat det här förhållandevis bra, tycker jag, säger hans advokat Staffan Bergqvist. 

De tre medåtalade åtalade släpptes efter att ha varit anhållna mellan ett och två dygn.

LISTA: BOLAGEN SOM SKAKAS AV BROTTSUTREDINGAR 

Bombardier: Misstänkt mutbrott

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 1 oktober friades en anställd inom Bombardier för misstänkt mutbrott av Stockholms tingsrätt – en dom som åklagarna vid riksenheten mot korruption nu har överklagat till hovrätten. 

I augusti åtalades den anställda för ett misstänkt mutbrott mot en tjänsteman i Azerbajdzjan.  

Mutbrottet gällde en upphandling om ett signalsystem där kontraktet var värt 340 miljoner dollar, motsvarande 2,7 miljarder kronor.  

Över en halv miljard kronor ska vara försvunna – och misstänks ha använts till mutor. 

Oscar Properties: Grovt insiderbrott

Byggprojektet Gasklockan 3 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.Foto: HERZOG & DE MEURON

I slutet av september avslöjade Dagens industri att styrelseproffset Jacob Grinbaum, 68, är misstänkt för grovt insiderbrott kopplade till aktieaffärer i fastighetsbolaget Oscar Properties där han var styrelseordförande. 

Efter att misstankarna uppdagats skickade Grinbaum ett brev till regeringskansliet där han avsade sig alla statliga styrelseuppdrag: i SBAB, Fjärde AP-fonden och i styrelsen för statliga fastighetsbolaget Jernhusen. 

Hexagon: Rättegång mot Ola Rollén

Ola Rollén.

Måndagen den 30 oktober inleddes rättegången mot Hexagons vd och koncernchef Ola Rollén, 52, i Oslo tingsrätt där han står inför rätta. 

Norska Økokrim inledde under hösten 2016 en utredning av  Ola Rolléns norska affärer och i hemlighet utfärdades en nordisk arresteringsorder. Ola Rollén, 52, blev häktad i sin utevaro och efterlyst, misstänkt för insiderbrott.

Den 26 oktober, för drygt ett år sedan, greps han på Arlanda. Det norska åtalet mot Ola Rollén har sin bakgrund i ett aktieköp i det norska företaget Next Biometrics, som Hexagons vd gjorde via sitt privata familjebolag Iskossala i oktober 2015. 

Allra: Sex misstänkta hittills

Mersin, Marcusson och Ernstberger.

130 000 svenskar gav dem förtroendet att förvalta deras pengar. 

Expressen har tidigare granskat männen bakom skandalbolaget och avslöjat att ägarna under sex år tog ut över 230 miljoner kronor – pengar som nu utreds som brottstransaktioner. 

De största summorna har hamnat i fickorna på de båda på huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. Men bland ägarna som tagit del av aktieutdelningar finns också 47-årige Johan Bergsgård, som tidigare suttit häktad, och 40-årige Ewran Mersin som bor i Dubai och har häktats i sin utevaro. En annan person som har häktats i sin utevaro är Mattias Bengtsson, som ägde en stor del av bolaget Oak Capital som används som mellanhand vid Allras misstänkta förskingringar.  

Grundaren och tidigare vd:n Alexander Ernstberger, 31, sitter häktad för grov trolöshet mot huvudman. Ernstberger förnekar brott.

Olle Marcusson, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg och nära medarbetare till Ernstberger, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson, 40, förnekar brott.

Fingerprint Cards: Åtal för grovt insiderbrott

Johan Carlström.Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

I september 2015 åtalades Fingerprints röststarkaste ägare och tidigare vd Johan Carlström för flera fall av grova insiderbrott.

I december 2016 tillkom ytterligare misstankar om motsvarande brott, kopplade till en vinstvarning, därför har rättegången skjutits upp.

Den 31 oktober meddelade Ekobrottsmyndigheten att förundersökningen som är kopplad till vinstvarningen i december 2016 har lagts ned och att det därför inte finns något hinder att pröva det åtalet från 2015 i domstol.

Förhandlingen planeras starta i mars 2018, enligt Ekobrottsmyndigheten. 

I juli dömdes två tidigare styrelsemedlemmar i bolaget till ett år och sex månaders fängelse för grovt insiderbrott genom handel med värdepapper.

Samtidigt dömdes en tredje person till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor för insiderbrott.

En av Fingerprint Cards mest profilerade aktieägare, med kopplingar till nätaliaset ”Crowhater”, står åtalad misstänkt för försök till kursmanipulation. I början av oktober så minskade aktieägaren sitt innehav i bolaget med 35 procent. 

Cloetta: Två misstänktes för insiderbrott

Tisdagen den 10 oktober anhölls två Cloettachefer som misstänkta för insiderbrott och det gjordes husrannsakningar i deras bostäder. 

Bakgrunden till aktionen är att flera nyckelpersoner inom godstillverkaren sålde aktier en kort tid innan bolaget gick ut med en så kallad vinstvarning den 14 september. 

Cheferna släpptes dagen efter men är fortsatt misstänkta för insiderbrott och förundersökningen pågår. 

Axis: Fem åtalades

Foto: TT

Den 30 oktober, åtalades fem personer vid Stockholms tingsrätt för att under december 2014 till februari 2015 handlat i Axis-aktien – trots att de enligt åtalet hade insiderinformation om bolaget Canons kommande förvärv av det svenska bolaget. 

Åtalet gäller grovt insiderbrott. De som står åtalade har köpt aktier för totalt cirka 4 miljoner kronor och har gjort en sammanlagd vinst på cirka 3 miljoner kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Annons: