Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brigitte Bonnesens fallskärm dras tillbaks

Birgitte Bonnsesen blir av med 26,6 miljoner i avgångsvederlag.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen skulle när hon lämnade banken få 26,6 miljoner i ”ersättning vid uppsägning”. 

Nu drar Swedbank tillbaka avgångsvederlaget.

Enligt ordförande Göran Persson kan banken komma att vidta åtgärder även mot tidigare vd:n Michael Wolf. 

Birgitte Bonnesen lämnade sitt jobb som vd för Swedbank i mars förra året efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt. 

Enligt bankens årsredovisning för 2019 skulle hon få 26,6 miljoner kronor i ”ersättning vid uppsägning”. Avgångsvederlaget skulle ha börjat betalas ut den 29 mars i år. 

Men nu har banken ändrat sig och drar tillbaka Bonnesens fallskärm, enligt ett pressmeddelande som Dagens industri först rapporterade om. 

”Mot bakgrund av vad som kommit fram i de utredningar som genomförts av den svenska och estniska Finansinspektionen, samt av den internationella advokatfirman Clifford Chance, har styrelsen beslutat att ensidigt häva avtalet om avgångsvederlag till bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen”, skriver Swedbank i pressmeddelandet. 

– Avgångsvederlaget kommer aldrig att gemomföras, de pengarna kommer inte att gå i gång, säger bankens ordförande Göran Persson på en pressträff under måndagen. 

Wolf granskas av banken 

Förutom Birgitte Bonnesen så kritiseras också Michael Wolf, som var bankens vd mellan 2009 och 2016, i den nya rapporten från advokatfirman Clifford Chance

Enligt Göran Persson kan styrelsen komma att vidta åtgärder även mot honom. 

– Han är fortfarande föremål för styrelsens intresse, men vi har i dag inget besked att ge, det granskas fortsatt. 

De meddelar också att de inte kommer att rikta skadeståndsanspråk mot Birgitte Bonnesen, efter ”överväganden utifrån en legal bedömning av förutsättningarna för en sådan potentiell process”.  

– Vi har varit angelägna om att avvakta Finansinspektionens och advokatfirman Clifford Chances rapport innan vi tar ställning till Bonnesens situation. När vi hade dem på bordet beslutade vi att inte gå vidare med en stämning. Vi fick ett tydligt juridiskt råd att det var en åtgärd som skulle visa sig väldigt svår att fullfölja, säger bankens ordförande Göran Persson. 

Annons: