Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråttom att hitta en lösning – vi kan dras med i USA:s fall

Annika Winst.Foto: Jonas Eng / Jonas Eng
Folktomt på gatorna i New York, förutom sjukvårdspersonal, militär och poliser.Foto: DAN CALLISTER/SHUTTERSTOCK / DAN CALLISTER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Min bedömning är att USA, trots gigantiska stödpaket, inte mäktar med att hålla stängt särskilt länge.”

Det skriver Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

I fyra kommentarer i Expressen kommer hon utifrån sina bedömningar att förklara coronakrisens inverkan på ekonomin i stort och smått.

I dag: Sverige kan dras med om USA misslyckas.

(3) ÅT VILKET HÅLL GÅR BOSTADSPRISERNA?: ”I det läget lär priserna på bostäder falla”

 

Den amerikanska ekonomin är inte byggd för att människor ska vara hemma och mycket snabbt hamnar vanligt folk i stora ekonomiska problem. Samtidigt står landet inför en eskalerande virusspridning och en hälsovård som långt ifrån täcker alla.

USA är världsledande i flera perspektiv och vad som händer där är centralt för stora delar av världen. Ekonomiskt är vi vana vid att USA agerar motor och den psykologiska effekten när så inte är fallet lär bli märkbar.

Spridningen av corona-viruset går nu mycket snabbt i USA och på kort tid har landet blivit det med flest fall i världen. Viruset skapar mycket stora utmaningar i alla länder, men förutsättningarna för USA att hantera såväl sjuka som stängda samhällen är mer utmanande än i till exempel Europa.

 

Med denna struktur är det inte förvånande att Trump snabbt vill öppna upp för businessen igen

 

För det första är det många som inte står i skydd av sjukförsäkring och även om administrationen har tagit beslut om att tillfälligt hjälpa människor med vård är det många som hamnar utanför med risk för att spridningen fortsätter i alltför snabb takt.

För det andra är grundstrukturen att folk jobbar och tar ansvar för sig själva. Det skapar möjligheter i goda tider, men problemen blir desto större när städer stänger ned och människor snabbt kastas ut från sina jobb. Runt en tredjedel av den amerikanska befolkningen har inte tillgång till reserver och till dessa individer ska vi lägga alla papperslösa som inte finns med i statistiken.

Med denna struktur är det inte förvånande att Trump snabbt vill öppna upp för businessen igen. Han är väl medveten om de risker samhället utsätts för när stora grupper av individer inte längre kan försörja sig och sina familjer.

Matpaket och helikopterpengar, det vill säga direkta kontantstöd till utsatta, är försök att mildra konsekvenserna. Men risken är att det blir våldsamheter om krisen drar ut på tiden. Det går inte heller att utesluta att människor går till jobbet trots att de är sjuka. Alternativet för individen själv kan vara värre. Priset i form av människoliv som inte går att rädda lär då öka.

 

Konsekvenserna kommer annars att bli märkbart påtagliga även i Sverige och i omvärlden.

 

Antalet arbetssökande i USA steg med hela tre miljoner människor jämfört med veckan innan. Det finns seriösa prognoser som indikerar att så många som uppemot 50 miljoner amerikaner kan bli arbetslösa i kölvattnet av coronakrisen. Ofattbart många och en katastrof för den enskilda individen.

Det talar för att det är bråttom att hitta en lösning. Konsekvenserna kommer annars att bli märkbart påtagliga även i Sverige och i omvärlden.

Min bedömning är att USA, trots gigantiska stödpaket, inte mäktar med att hålla stängt särskilt länge. Låt oss bara hoppas att priset i människoliv blir begränsat.

ANNIKA WINSTH

TV: Trumps varning i natt