Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk börsyra – starkaste öppningen sedan 2013

Foto: SVEN LINDWALL

Stockholmsbörsen stiger brant på årets första börsdag.

Enligt Dagens industri handlar det om starkaste börsstarten sedan 2013. 

Storbolagslistan OMXS30 handlas för över 1 800 punkter vilket kan leda nytt rekord om siffran står sig.

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de kontinentala handelsplatserna det nya året med en tydlig uppgång. I topp låg industribolag och banker, medan Astra Zeneca hade en tyngre start.

Det svenska PMI-indexet för industrin visade en ökning i december jämfört med november, men befann sig trots det klart under 50-strecket för fjärde månaden i följd. En rad övriga europeiska länder rapporterade PMI strax över prognoserna, Italien undantaget.

Vid 10.10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,8 procent till 1.803 med samtliga 30 aktier på plus. Omsättningen uppgick då till 2,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 0,7 respektive 1,3 procent.

Storbolagsindexet toppades av storbankerna SEB och Nordea, som båda steg 2,7 procent. Handelsbanken följde strax efter och Swedbank avancerade 1,8 procent. Tydligt uppåt var det även för ståltillverkaren SSAB med plus 2,6 procent. Bra gick det också för skogsbolaget SCA, som steg 2,5 procent.

Verkstadsbolagen steg generellt, med uppgångar på 1,4 till 2,2 procent. Även gruvbolagen avancerade, med Boliden upp 2 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Gold 2,8 procent och Lundin Mining 1,4 procent.

Svagast i OMXS30 var Astra Zeneca och Getinge, som dock adderade 0,2 respektive 0,6 procent.

Annons: