Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börsen i Stockholm stängde på klart plus – uppåt i USA

Följ Di TV för senaste nytt om hur coronakrisen påverkar ekonomin.
Foto: Klaus Ohlenschläger / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / THOMAS KARLSSON

Börsen i Stockholm stängde starkt uppåt efter en svajig dag: Plus två procent.

Även Frankfurt och London har fortsatt uppåt efter ökningarna förra veckan.

Även New York visade optimism vid öppningen på måndagens eftermiddag.

De ledande europeiska börserna steg på bred front under måndagen, men banker tyngde efter att Europeiska centralbanken rekommenderat inställda utdelningar:

I London avancerade FTSE 100-indexet 0,9 procent.

Tyska DAX-index var upp 1,9 procent.

I Paris steg CAC 40-indexet 0,6 procent.

De ledande börserna i New York hade avancerat efter ett par timmars måndagshandel.

Runt klockan 17.20 var Dow Jones storbolagsindex upp 1,9 procent till 22.030. S&P 500-indexet steg 2,1 procent till 2.596, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 2,5 procent till 7.692.

Bland enskilda aktier gick Johnson & Johnson upp 7 procent. Läkemedelsbolaget ska senast i september i år inleda en studie med en vaccinkandidat mot covid-19 för att ha de första doserna tillgängliga för akutanvändning tidigt under 2021.

Kryssningsbolagen fortsatte rasa. Bolagen som kämpar för sin överlevnad, efter att ha blivit utelämnade från det amerikanska stimulanspaketet, har enligt en analytiker vid Instinet drygt ett år av likviditet tills kassorna sinar, men åsikterna i analytikerkollektivet går isär. Carnival och Royal Caribbean Cruises backade 9,9 respektive 11,5 procent.

Oenighet om utdelningar

Finansmarknadsminister Per Bolund vill att alla svenska bolag slopar utdelningen, oavsett ekonomisk påverkan från coronakrisen.

Flera börsbolag har också dragit tillbaka föreslagna utdelningar, däribland kontanthanteringsbolaget Loomis som drar tillbaka förslaget 11 kronor per aktie.

SSAB har tidigare halverat utdelningsförslaget för 2019 och meddelade på måndagen att förslaget nu helt dras tillbaka.

Även köksbolaget Nobia har dragit tillbaka förslaget om att dela ut 4 kronor per aktie.

ABB sänkte prognoserna i dag

ABB berättade på måndagsmorgonen att man räknar med rejält sjunkande intäkter under första kvartalet.

De ljusa prognoserna från februari gäller inte längre.

– Vi har sedan dess sett en nedgång i affärsläget på grund av virusutbrottet, ytterligare pressat av det nedåtgående oljepriset, skriver ABB i dag.

Aktien backade med 3,8 procent vid öppning.

Situationen i Kina har stabiliserats och verksamheten vid ABB:s tre huvudsakliga produktionsnav i Shanghai, Peking och Xiamen har i stort sett återgått till normalt.

– Medan svagare kundefterfrågan i Kina, vår näst största marknad, också kommer att påverka det första kvartalets resultat, har vår Kinaverksamhet förbättrats på sistone. Samtidigt har covid-19 spridits snabbt till den västra hemisfären under mars, vilket gjort att myndigheter och kunder vidtagit restriktioner som får väsentliga ekonomiska konsekvenser över hela världen, skriver ABB.

Oljebolaget Lundin Petroleum backade vid öppning omkring 2,7 procent.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

TV: Analytikerna om börsen under coronatider