Sparekonomens tips efter att börsen rusar – så ska du agera

Stockholmsbörsen ser ut öppna uppåt efter positiva besked om läkemedel mot coronaviruset.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Foto: PRESSBILD / PHOTO KARL GABOR
Stockholmsbörsen rusade efter beskedet om lyckade tester med Remdesivir.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Stockholmsbörsen avslutar veckan på plus 3,3 procent.

Positiva nyheter om testerna av coronaläkemedlet Remdesivir i USA har fått investerarna på gott humör.

– Att Trump meddelade att USA stegvis ska öppna upp, får också ses som en nyhet i den positiva vågskålen och Stockholmsbörsen lyfter även ordentligt på beskedet, säger Johanna Kull, sparekonom vid Avanza.  

När handeln inleddes vid 09.00 var det på plus 3 procent. Stockholmsbörsen stängde sen också på plus:

Det breda OMXSPI på 3,3 procent och storbolagsindex OMXS30 på 3,4 procent.

Bland annat H&M-aktien gick starkt och ökade med 5,5 procent. Kinnevik gick också upp, med 5,3 procent.

Besked om nya coronaläkemedlet

Positiva rapporter om en läkemedelsstudie i USA som visar goda resultat i behandlingen av coronapatienter med bolaget Gileads medicin Remdesivir, har ökat framtidstron vilket syns på en uppgång i terminerna på Wall Street.

– Uppgången kommer sig av optimism kring en läkemedelsstudie i USA som visat goda resultat i behandlingen av coronapatienter. Annars har vi sett en viss ökad nervositet de senaste dagarna i och med att tunga banker i USA visade sämre siffror än befara, säger Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet.

Patienter med covid-19 har tillfrisknat snabbare när de behandlats med läkemedlet, rapporterar CNN. Det handlar om coronasmittade patienter som ingår i en klinisk studie med den antivirala medicinen.

Även i Sverige görs tester med Remdesivir som ursprungligen utvecklades för att behandla ebola. Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund samt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg deltar i studien och sammanlagt ska de rekrytera omkring 100 covid-19-patienter. Det uppger Läkemedelsvärlden. 

Så fungerar läkemedlet

Remdesivir är en så kallad nukleotidanalog med en bred antiviral aktivitet. Behandlingen har tidigare prövats mot ebola utan att visa kliniskt betydelsefull verkan. 

Hypotesen är att effekten mot det nya coronaviruset kommer att vara bättre. I in vitro-studier och djurstudier har läkemedelskandidaten nämligen visat lovande effekt mot två andra sjukdomsframkallande coronavirus. 

Det handlar om de virus som orsakar sjukdomarna sars respektive mers och som har strukturella likheter med viruset bakom covid-19.

Källa:Läkemedelsvärlden

Uppåt i Asien och USA

I Asien har börserna gått upp i fredagens handel trots dystra siffror från Kina som avslöjat att tillväxten backar för första gången sedan början av 90-talet.

Även Asienbörserna gick upp under fredagen. Nikkeiindex i Tokyo slutade på plus 3,2 procent, Shanghai på plus 0,7 procent och Hongkong på plus 1,4 procent.

Samtidigt har president Trumps besked om att USA ska börja starta upp landet i tre steg också byggt upp förväntningarna bland investerarna.

Johanna Kull, sparekonom vid nätbanken Avanza, betonar hur viktigt det är att stora ekonomier som USA öppnar igen.

– Att ekonomierna öppnar upp är också helt avgörande för att de ekonomiska stimulanser som politiker och centralbanker satts in ska få effekt. Att Trump igår meddelade att USA stegvis ska öppna upp, får ses som en nyhet i den positiva vågskålen och Stockholmsbörsen lyfter även ordentligt på beskedet.

Kan bli nya bakslag

Det kan dock komma nya bakslag, varnar hon.

– Detta är långt ifrån över. Bakslagen kan till exempel handla om att smittspridningen tar fart igen när allt fler länder öppnar upp.

Som småsparare gäller det att inte ryckas med utan att tänka långsiktigt, råder Johanna Kull.

Men för den som vill vara mer aktiv i sitt sparande kan man försöka dra nytta av den ökade volatiliteten, prisrörligheten hos aktier, och hitta intressanta investeringslägen.

– Ett tips då är att plocka ut en handfull olika aktier som man lägger i en bevakningslista. Drabbas ett eller flera bolag på listan av ett, i ens egna mening överdrivet kursras, då kan man passa på att plocka in aktien i sin långsiktiga portfölj, säger Johanna Kull och poängterar:

– Jobba inte med denna tajmingteknik med hela sparpotten, utan bara med en mindre summa. Det kan till exempel vara att du har lite extra likviditet som du vill få in på börsen.

Frida Bratt på Nordnet bedömer att finansmarknaden blir fortsatt skakig framöver, även om det syns ljusglimtar.

– Dock tror jag och hoppas att vi nått botten på börsen. Därmed inte sagt att det är en resa uppåt härifrån. Jag tror inte på ett V tyvärr utan mer ett dubbel-w med investerare som fortsätter kastas mellan hopp och förtvivlan.

– Vi kommer att ha dagar som dessa, med tydliga uppgångar, och dagar som de nedgångar vi haft tidigare i veckan.

Experten om de positiva medicintesterna

Matti Sällberg om rönen kring remdesivir och hydroxiklorokin.