Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börsen öppnar brant neråt efter raset på Wall Street

Foto: /IBL
En kvinna kollar kursen i Hong Kong efter raset under onsdagen.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

Börsen i Stockholm öppnade med en rejäl nedgång på onsdagen.

Minus 1,3 procent vid öppning efter nedgången i New York på tisdagen.

– Har man pengarna på börsen som man är rädd om och inte tänker spara på lång sikt, då ska man faktiskt ta ut dem nu, säger Expressens ekonomikrönikör Frida Bratt.

Tisdagen blev orolig på världens börser då ränteutvecklingen på obligationsmarknaden slog hårt mot finanssektorn.

Flera storbanker backade kraftigt och handeln på Wall Street i New York stängde på ett kraftigt minus.

Trenden höll sig även på Asien-börserna på onsdagen. Nedgången följde en ökad oro för hur tappet ska påverka handelsrelationen mellan USA och Kina.

– Handelskonflikten såg ut att vara inne i ett ganska bra läge efter G20-mötet i helgen när Kina och USA såg ut att enas om något slags eldupphör. Samtidigt kändes det väldigt svagt och svajigt. Det var inget avtal utan man enades om att lägga ner vapnen i tre månader och sedan försöka komma fram till ett avtal, säger Expressens ekonomikrönikör Frida Bratt.

Expressen ekonomikrönikör Frida Bratt. Foto: OLLE SPORRONG

Donald Trump: "Jag är en tullman"

USA:s president Donald Trump uttalade under tisdagen gav heller inga lugnande besked. På sin Twitter målar han upp en bild av ett svajigt läge för handelsavtalet med Kina.

"Jag är en tullman. När människor eller länder gör ansats att hota vårt lands rikedom vill jag att de ska betala för privilegiet att göra det. Det kommer alltid att vara det bästa sättet att maximera vår ekonomiska kraft. Vi tar just nu in miljarder dollar genom tullar", skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1069970500535902208?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1069970500535902208&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fbusiness-46445913

 

Småsparare bör agera

När Stockholmbörsen öppnade klockan 09.00 fortsatte nedgången då börsens breda index föll med 1,2 procent.

Med beskedet uppger Frida Bratt att det är tid för småsparare att plocka ut sina pengar från börsen.

– Har man pengarna på börsen som man tänker att de här pengarna vill jag använda snart ja då ska man nog vara orolig. Då kan de mycket väl falla i värde under kommande år, säger hon och fortsätter:

– Det finns mycket som talar för att den här börsuppgången som vi haft under 9 år nu kanske är på väg mot ett slut.

Men de som sparar mer långsiktigt behöver inte göra några drastiska förändringar.

– Om du pensionssparar, sparar i PPM eller har lång tid kvar till pensionen då behöver man inte ligga sömnlös om natten. Då är det så här, det går upp och ner på börsen och sparar man på lång sikt så tål man det, säger Frida Bratt.

Annons: