Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M rusade på börsen – med uppgången kom av sig

H&M:s aktie rusade på börsen.

Aktien steg med över 8 procent. Men dagen för H&M-aktien slutade på minus.

Klädjättens aktie gick kraftigt ner under torsdagen sedan det blev känd att företaget ska permittera 1 000-tals anställda runt om i världen. Men på fredagsmorgonen kom aktierekylen.

I den inledande handeln på Stockholms–börsen gick H&M-aktien upp drygt 8 procent för att sedan mattas något och låg då på drygt 5 procents uppgång för att efter en halvtimmes ligga strax under 7 procent. Aktien tillhörde också den mest omsatta på fredagsmorgonen. Men dagen slutade på knappt e! procents minus.

Analytikerna troror dock på H&M.

– H&M:s aktie stiger på ett mycket starkt första kvartal, man kommer in i den här krisen i en väldigt bra form. Försäljningen tappar förstås med över två tredjedelar av alla butiker stängda, men man är väldigt aktiv på kostnadssidan. Företaget permitterar, man omförhandlar hyror mm, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

– Online handeln ser också ut att växa i bra takt trots att konkurrenter som Zalando flaggat för att det är tufft där ute. Sammantaget så tror jag att H&M stiger därför att aktiemarknaden ser att bortom det här kaoset där många konkurrenter kommer falla och där H&M kan komma ut stärkta som vinnare.

Morgonens förlorarlista bland storbolagen toppades av Telia vars aktie låg med en nedgång på närmare 5 procent.

Storbolagsindexet OMXS30 inledde på svagt minus, –0,3 procent.

Frankfurt och London visar på liknande öppningsnivåer, även USA:s ledande index pekar nedåt just nu med runt en procent vardera.

Efter att under natten ha handlats oregelbundet var börserna i Asien ned på bred front på fredagsmorgonen.

Statistik avseende nyanmälda arbetslösa i USA presenterades under torsdagen och summerades till cirka 6,6 miljoner personer vilket satt viss prägel på sentimentet.

På Fastlandskina var Shanghaibörsen ned 0,6 procent medan Shenzenbörsen retirerade 0,4 procent. Fastighetsbolag gick överlag något sämre där Sun Hung Kai Properties var ned omkring 1,5 procent. Bolag verksamma inom försäkring och teknik pressades mellan 1 till 2 procent. Internetkonglomeratet Tencent var ned 1,6 procent.

Hongkongs Hang Seng-index var ned 0,8 procent.

I Japan halkade Nikkei 225-indexet ned 0,6 procent, medan Japanska Yenen var ned något mot dollarn.

Sydkoreanska Kospi noterade en nedgång på 0,7 procent.