Börsen faller efter omikron-uttalande

Börsen skakar av coronaoro.
Foto: SVEN LINDWALL

Stockholmsbörsen föll på bred front i tisdagens inledande handel.

Men under eftermiddagen vände det uppåt.

Ett uttalande från läkemedelsbolaget Modernas vd har spätt på coronaoron bland investerarna.

Världens börser rasade i slutet av förra veckan efter rapporterna om den nya och möjligen mer smittsamma virusvarianten omikron.

Efter viss upphämtning i måndagens handel föll aktiekurserna på nytt i tisdagens inledande handel. Breda index OMXSPI var nere på minus 1,41 efter en knapp timme.

Det råder fortsatt coronaoro bland investerarna och denna späddes på av ett uttalande av läkemedelsbolaget Modernas vd i en intervju med Financial Times. 

”Stora svängningar på börsen”

Vd:n Stéphane Bancel uppger bland annat att han tror de befintliga vaccinen kommer att vara mindre effektiva mot omikron-varianten.

Han varnar även för att det kommer att ta månader innan läkemedelsbolagen kan ha tagit fram modifierade vaccin.

Men under tisdagseftermiddagen återhämtade sig Stockholmsbörsen och var upp 0,45 en dryg timma före stängning. Det var efter ett lugnande besked från europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som ännu inte vill döma ut de nuvarande vaccinens effektivitet.

I slutskedet svängde börsen nedåt igen och stängde på minus 0,6.

Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom hos Danske Bank bedömer att det kan bli skakigt på börsen den närmaste tiden på grund den nyväckta coronaoron.

– Risken finns givetvis att det dröjer innan vi vet mer, och i värsta fall ger viruset lika allvarliga symptom som tidigare varianter samtidigt som vaccinskyddet visar sig svagare. Då kan vi stå inför en period med stora svängningar på börsen. Nyhetsflödet kring detta lär bli viktigt för börsutvecklingen de närmaste dagarna, eller möjligen veckorna, skriver Landeborn i sitt veckobrev.