Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borg: ”Gör som kungen – vänd blad och gå vidare”

Anders Borg i Di TV. Foto: Di TV
Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anders Borg tycker att Hanif Balis ursäkt räcker och att Moderaterna bör lägga Twitter-attacken mot Carl Bild bakom sig.

– De får göra som kungen, vända blad och gå vidare, säger den tidigare finansministern och investeraren i Di TV:s Börsmorgon i dag.

Anders Borg, finansminister för Moderaterna 2006–2014, var gäst i torsdagens Börsmorgon i Di TV, där han avhandla det mesta från världsekonomins avmattning till att Hanif Bali (M) petats från sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott efter angreppen på Carl Bildt.

I eftermiddag presenterar nuvarande finansministern Magdalena Anderssons (S) läget för den svenska ekonomin på det årliga höstmötet på Harpsund.

I Di TV förklarar Anders Borg sin bild av vilka utmaningar den Sverige står inför när konjunkturen viker på bred front.

”Sverige kommer att påverkas”

– Det ser ändå hyggligt ut, men samtidigt rejält uppbromsande. Vi har både en byggsektor och banksektor som tynger ekonomin och börserna just nu. Jag tror vi får räkna med att det går trögt och kommer också drabbas hårt av bilindustrins problem.

Hur allvarlig blir inbromsningen i Sverige?

– Jag tror det blir just en inbromsning, men inte en kris av det slag vi såg 2008. Sverige kommer att påverkas, men jag vill inte säga att det kommer att bli dramatiskt.

Om Riksbankens räntebana säger Borg:

– Vi har 35 centralbanker som sänkt räntorna men Riksbanken fortsätter indikera att de ska höja. Det är lite tokigt. Det har tyvärr varit så att Riksbanken höjt räntan inför varje kris vi haft de senaste tio åren. Vi ska inte strama åt utan behöver lite stöd nu för att möta avmattningen. Alla centralbanker kommer att agera, det blir lättnader det kommande halvåret med ytterligare lättnader, säger Anders Borg.

Anders Borg: Kommunerna kan effektivisera

Han efterlyser liksom många andra en offensiv politik när inbromsningen slår till, men inte via nya bidragsmiljarder till kommunerna.

– Man ska inte bara pumpa ut pengar till kommunerna. Jag tror väldigt många kommuner kan ta ner sina kostnader, säger Anders Borg och fortsätter:

– Kommunerna har potential att effektivisera sina verksamheter med 10–20 procent.

Är kommunerna slösaktiga?

– Det är väldigt stora skillnader, men i de flesta fall kan man trimma sina kostnader.

Anders Borg: Gör som kungen och vänd blad

Onsdagens stora snackis var Hanif Balis citat på Twitter om Carl Bildt: ”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”.

Formuleringen fick Moderaterna att agera och peta Bali från politiska uppdrag. Senare på kvällen bad Bali om ursäkt till Carl Bildt.

Har partiet agerat rätt kring Bali?

– Det var dumt att ge sig på Carl Bildt, som jag har stor respekt för. Men samtidigt gör människor då och då misstag. Nu har han bett om ursäkt för detta och då tycker jag man kan nöja sig med det, säger Anders Borg.

Och lägger till:

– De får göra som kungen och vända blad och gå vidare.

Annons: