Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bonnesens drag – för att förhindra kaos på banken

Hårt pressad. Birgitte Bonnesens karriär som chef för Swedbank står nu på spel.Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den externa utredningen lättar tillfälligt på trycket för bankledningen.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
- Inga kommentarer, säger den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman som i dag sitter i Swedbanks styrelse.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Birgitte Bonnesen köper sig en månads frist innan någon eventuellt kan kräva hennes avgång.

Det är konsekvensen av Swedbank-chefens drag att tillsätta en extern utredning för att gå till botten med SVT:s uppgifter om penningtvätt inom banken.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor, säger Birgitte Bonnesen i en kommentar.

Det är närmast med kniven mot strupen som Swedbanks ledning nu tar till draget med en extern utredning om anklagelserna om penningtvätt i Baltikum.

– Alla är livrädda att det här är ett nytt Danske Bank. Vi vet inte hur allvarliga de här anklagelserna är och bankens ledning tycks inte kunna hjälpa oss med det, säger en central aktieägarrepresentant till Expressen.

Koncernchefen Birgitte Bonnesen personligen försöker nu ta kommandot över utvecklingen.

Birgitte Bonnesens tvärvändning

Sedan rykten och misstankar i kombination med ett extremt tryck från rasande kunder, aktieägare och politiker, samt en aktie som befinner sig i det närmaste fritt fall tog  Birgitte Bonnesen på torsdagen beslutet om den externa utredningen. Lägg där till den kommande bolagsstämman den 28 mars  på Oscarsteatern i Stockholm som rycker allt närmare  där uppretade små aktieägare riskerar  att ställa till en ännu större turbulens och press på ledningen när ridån går upp.

Klockan 15.19 på torsdagen - när Swedbanks aktie hade fallit mer än 9 procent under dagen - skickade banken ut följande meddelande:

”Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen har fattat beslut om att anlita revisionsbolaget EY för att analysera material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage på Sveriges Television”.

Beskedet betydde att banken tvingats tvärvända från sin tidigare uppfattning ett dygn tidigare att det inte behövdes någon extern utredning.

SVT lämnade över sitt material till Swedbank

Banken klagade under onsdagen på att man inte riktigt visste om Uppdrag Gransknings uppgifter var korrekta eftersom man inte hade tillgång till redaktionens grundmaterial.

Men enligt Swedbank hade man fått materialet från Sveriges Television vid lunchtid på torsdagen.

Birgitte Bonnesens karriär som chef för Swedbank står nu på spel.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den hårt pressade Birgitte Bonnesen - vars bankkarriär står på spel - kommunicerade via bankens pressmeddelande.

- Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning, sa hon.

Birgitte Bonnesens ödesstund

Revisionsfirman EY kommer att tvingas jobba under stark tidspress eftersom Birgitte Bonnesen har krävt att utredningen ska vara klar och dras för ledningen och styrelsens innan bolagsstämman den 28 mars. 

Inom banken fruktar man att det ska bryta ut kaos på stämman om inte utredningen kring den misstänkta penningtvätten är slutförd  när stämman inleds.

Resultatet av granskningen kan bli en ödesstund för Birgitte Bonnesen eftersom hon själv var chef för bankens verksamhet i Baltikum mellan 2011 och 2014.

Betyder det här att Birgitte Bonnesen köper sig mer tid?

– Jo det är sant man kan tolka det som att man köper tid här, vilket man också gör. Jag tror dock inte hon hade nått val, ägarna krävde det och till sist är det ändå de som bestämmer, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. 

– Men hon sätter banken före sin egen prestige här för hon var väldigt tydlig med att en extern utredning inte skulle behövas så sent som igår. Så det är lite förödmjukande att behöva backa nu.

Enligt tidningen Dagens industri är bankens styrelse kallad till krismöte under torsdagskvällen.

Den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman (M).Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Den tidigare moderatmärkte finansmarknadsministern Peter Norman ingår i bankstyrelsen.

– Du får prata med ordföranden, säger han fåordigt på eftermiddagen. Jag har ingenting att säga, var hans budskap.

Men vad säger du om bankens kris?

- Jag har ingenting att säga. Tala med styrelsens ordförande.

Flera av Swedbanks större aktieägare pressade ledningen under torsdagen och krävde i praktiken papperen  på bordet av Birgitte Bonnesen.

”Swedbank har försäkrat att man vidtagit kraftfulla åtgärder och rapporterat misstänka transaktioner till berörda myndigheter. Vi utgår ifrån att Swedbank håller en så hög transparens som är möjligt, berättar vad man vet och redovisar vidtagna åtgärder”, skrev  Folksamgruppen, som är Swedbanks näst största ägare med nästan 7 procent av aktierna, redan under onsdagen.

Swedbanks tio största aktieägare

                                         Antal aktier     procent

Sparbanksgruppen  119 398 654 10,55

Folksam                             78 773 813  6,96

Alecta Pension             55 019 300  4,86

AMF Försäkring & Fonder  54 816 076  4,84

Swedbank Robur Fonder    54 431 770 4,81

Sparbanksstiftelser        38 314 232       3,38

BlackRock                      29 477 845 2,60

Vanguard                      29 071 717 2,57

Norges Bank                      23 383 642 2,07

SEB Fonder                      23 169 768 2,05

10 största ägarna           505 856 817 44,69

Swedbanks tredje största ägare är tjänstepensionsföretaget Alecta med närmare  4,9 procent av aktierna. Ramsay Brufer, chef för ägarstyrning i företaget var tämligen lågmäld utåt:

– Vi har löpande kontakt med banken, och följer utvecklingen noggrant. Vi är ödmjuka i frågan, men ledning och styrelse i Swedbank har försäkrat oss om att de har gjort alla analyser och genomgångar av transaktioner som de har kunnat.

Men under torsdagen satte man i det tysta press på bankledningen med flera precisa frågor som man krävde svar på.

Swedbanks större aktieägare kräver svar

Expressen talade under dagen med flera av de tyngre aktieägarrepresentanterna.

– Ingen står och köper aktier i det här läget eftersom man inte vet vad man köper. Och de som säljer är nervösa och pressar kurserna, säger en av de tyngre aktieägarrepresentanterna.

Men Birgitte Bonnesen skulle väl inte våga ljuga?

– Det finns en besvärande omständighet när det gäller Birgitte. Hon var chef där borta i Baltikum. Det var också Thomas Borgen i Danske Bank.

 

Danske Banks vd Thomas Brogen tvingades gå efter bankens penningtvättskandal i Estland.Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När Danske Banks penningtvättsskandal brisade i all sin nakenhet med bankens beställda utredning tvingades han avgå.

Advokatbyrån Bruun & Hjejle hade granskat 6 200 av Danske Banks kunder och kom fram till att  nästan samtliga kunde  misstänkas för penningtvätt.

Hela  200 miljarder euro, drygt  2 000 miljarder svenska kronor, hade  slussats genom Danske Banks filial  i Estland.

Swedbankaktien  har fått storstryk under de två senaste dygnen. Raset är på närmare 25 procent sedan SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbank i Baltikum mellan 2007–2015, och med koppling till Danske Banks skandal i Estland.

 

Annons: