Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolund: Alla bolag bör slopa årets utdelning

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Finansmarknadsminister Per Bolund tycker att regeringen har rätt att ställa krav på alla företag i det rådande läget.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

All svenska bolag, även välmående, bör slopa sin utdelning.

Det säger finansmarknadsminister Per Bolund, MP, till Dagens industri – och hänvisar till ”extrema tider”.

Men han får mothugg av flera tungviktare på Stockholmsbörsen.

Per Bolund har tidigare sagt att bolag som tar emot statligt stöd för permitteringar bör slopa årets utdelning till ägarna. Enligt honom vore det ”direkt ansvarslöst” med aktieutdelning i dagens läge.

– Om företagen inte skulle lyssna får vi se om vi kan ändra regelverken, sa ministern i Ekots lördagsintervju

Nu säger han till Dagens industri att alla svenska bolag – även välmående sådana, som inte tar emot statligt stöd – bör vänta med sina utdelningar. Han hänvisar till att coronapandemin kan bli en ”långvarig och svår ekonomisk kris”.

Per Bolund: ”Extrema tider”

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger Per Bolund till Di.

Han fortsätter:

– Det är väldigt svårt att sia om framtiden eftersom vi inte kan säga säkert hur virusspridningen kommer att vara framöver. Då är det bäst att bolagen är så väl rustade som det överhuvudtaget går.

Tycker regeringen kan ställa krav

Enligt finansmarknadsministern har regeringen i nuläget rätt att ställa krav på de privatägda bolagen. På Di:s fråga om det är regeringens sak att peka på hur privata företag ska göra med sina vinster svarar han:

– Nej, inte i vanliga fall. Nu är det inte ett vanligt fall utan ett ekonomiskt väldigt svårt läge. Här tycker jag att det är tydligt att staten tar ett stort ansvar, och då tycker jag att även ägarna av bolagen behöver ta motsvarande ansvar.

Näringslivstopparna: ”Fel att politiker ska bestämma”

Men tungviktare på Stockholmsbörsen säger emot.

Dagens industri har pratat med bland annat Magnus Billing, vd för Alecta, som säger:

– Vad gäller utdelningar så är det viktigt att bedöma från bolag till bolag om det är lämpligt. Det är bolagsstyrelserna som ska göra denna bedömning när de lägger fram utdelningsförslag och ägarna när de fattar beslut om utdelningsförslagen. Det är rimligen inte något som staten eller Per Bolund bör ha någon åsikt om, annat än som aktieägare eller styrelseledamot.

Billing får medhåll av Cevians Christer Gardell, med ägande i bland annat ABB och Ericsson.

– Jag tror att det är fel att politiker ska bestämma hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut. Det bör överlåtas till kompetenta styrelser som är bäst skickade att fatta dylika beslut. Jag är övertygad om att samtliga styrelser gör omdömesgilla överväganden vad gäller utdelningar under dessa turbulenta tider, säger finansmannen till Di.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.