Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloggprofilen: Välj kaffe och bomull – före aktier

Ekonomiprofilen, bloggaren och pddaren Anna Svahn.
Anna Svahn intervjuas av Alexander Klaar.

Fler sparare bör placera sina pengar i annat än aktier.

Det anser ekonomiprofilen och bloggaren Anna Svahn i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar. 

– Vi har blivit indoktrinerade i att aktier är det bästa alternativet på sikt, men så har det inte alltid varit, säger hon.

Aktiemarknaden har skakat och många fick se värdet på sina fonder minska under fjolåret. Samtidigt är sparräntorna fortsatt låga.

– Jag tittar mycket på råvaror för att få en bra riskspridning i min portfölj, säger investeraren Anna Svahn till Dina Pengar.

Anna Svahn, medgrundare av den framgångsrika aktiegruppen Economista, är en känd kritiker av H&M men också en förespråkare för att investera i så kallade “softs”.

– Många brukar säga att vi alltid behöver äta och därför ska man köpa aktier i Ica eller Axfood. Men då utsätter man sig själv för bolagsrisk. Om man i stället tänker att vi alltid behöver äta så borde man köpa den underliggande produkten, säger Anna Svahn.


”Billiga när aktier är dyra”

Hon menar råvaror är ett bra alternativ för att öka riskspridningen i sin portfölj.

– Jag tittar framför allt på jordbruksråvaror som kaffe, kakao, socker, vete, majs, sojabönor, men också guld. De här råvarorna tenderar att vara kontracykliska mot aktier. De är billiga när aktier är dyra.

I dag är det möjligt att köpa så kallades ETF:er, bland annat hos nischbanken Avanza, som följer priset på en rad olika råvaror.

EFT:er handlas som handlas som en vanlig aktie över börsen. Vanligast är indexfonder Man bör undvika att investera i enskilda tillgångar utan alltid försöka sprida sin risk.

– Det är svårt att analysera både enskilda aktier och enskilda råvaror. Genom ETF:er får man en hel korg med råvaror, säger hon.


Rådet: Börja med guld

För den som vill börja investera i råvaror så rekommendera Anna Svahn att man ska börja titta på guld.

– Det är en tillgång som investerare ofta flyr till när marknaden skakar, som nu.