Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Rosengren kan höja sin lön – med 50 miljoner

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pressbild
Foto: Klaus Ohlenschläger / TT NYHETSBYRÅN

Björn Rosengren är en av Sveriges bäst betalda näringslivshöjdare.

Hans lön lär inte bli sämre när han nu utses till ny vd och koncernchef på ABB. Företrädaren Ulrich Spiesshofer hade en årslön på 84 miljoner kronor.

– Rosengrens ersättning är konkurrenskraftig, säger Michael Isaac, kommunikationschef vid ABB:S huvudkontor i Zürich.

Industrikoncernen ABB gick på måndagen ut med ett pressmeddelande där man bekräftar att Björn Rosengren, 60, utses till ny vd och koncernchef.

Rosengren börjar på nya jobbet den 1 februari 2020. Tidigare koncernchefen Ulrich Spiesshofer avgick hastigt från sin post i april i år, och har sedan dess tillfälligt ersatts av ABB:s styrelseordförande Peter Voser.

Tjänade 33 miljoner på Sandvik

Björn Rosengren kommer till en multinationell verkstadskoncern med omkring 135 000 anställda i hundra länder. ABB är mer än tre gånger så stort som Sandvik där Rosengren varit vd sedan november 2015.

Björn Rosengren, 60, med hustrun Cecilia, 52. I februari 2020 tar han över som koncernchef och vd för ABB i Schweiz.
Foto: Charles Hammarsten/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kommer att betyda ett rejält klirr i kassan för den 60-årige näringslivsprofilen.

På Sandvik tjänade han som vd och koncernchef 33 miljoner kronor, enligt årsredovisningen för 2018. Av detta var 14,8 miljoner fast lön och resten en rörlig årslön och bonusersättningar. Dessutom gjorde bolaget en pensionsavsättning för vd:n på 5,3 miljoner.

Rosengrens inkomstdeklaration för 2018 är inte klar än, men för 2017 deklarerade han en inkomst av förvärv på 20,9 miljoner kronor. Överskott av kapital var 811 947 kronor. För 2016 var siffrorna 14,1 respektive 3,8 miljoner kronor.

Förre koncernchefen vid ABB, Ulrich Spiesshofer, hade 2018 en total ersättning på 84,1 miljoner kronor.
Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Björn Rosengren har tjänat bra i Sverige, men för en chef på toppnivå i Europa är det andra nivåer.

Ersättningarna till ABB:s förre koncernchef Ulrich Spiesshofer uppgick under 2018 till total 8 543 113 miljoner schweizerfranc. Det motsvarar 84,1 miljoner kronor.

Om Rosengrens lön landar på samma nivå som företrädaren innebär det en löneökning på runt 50 miljoner kronor per år.

”Lönen är konkurrenskraftig”

Enligt årsredovisningen är ersättningen uppdelad på grundlön, rörlig ersättning, pensionsförmåner och aktiebaserad tilldelning i ett långsiktigt incitamentsprogram.

Koncernchefen får även ersättning för bland annat sjukförsäkring, barns utbildning, transportmedel och skatterådgivning.

På ABB:s huvudkontor i Zürich vill man inte kommentera hur den ekonomiska uppgörelsen med Björn Rosengren ser ut.

Flaggan i topp. Björn Rosengren, som är på väg till ABB, köpte på måndagen 10 000 aktier i Sandvik uppger Nyhetsbyrån Direkt.
Foto: TT

– Det kommer att framgå av årsredovisningen, uppger kommunikationschefen Michael Isaac. Han tillägger:

– Det jag kan säga är att Rosengrens ersättning är konkurrenskraftig sett till marknadsnivåerna inom industrin.

Björn Rosengren är gift med Cecilia, 52, och paret har tre barn i åldrarna 16 till 26. 

Tillsammans med hustrun äger han en villa på Lidingö som inköptes 2016 för 20,5 miljoner kronor. Dessutom äger paret tre fritidshus i Lysekils kommun på Västkusten med sammanlagt taxeringsvärde på 8,8 miljoner kronor.

Har en golfbil i garaget

I Rosengrens privata garage finns tre exklusiva bilar: en Audi S5 cabriolet från 2014, en Range Rover sport, 2016 och en Porsche Macan Turbo, årsmodell 2017. Dessutom äger han en Club Car President, årsmodell 2015. Det är en golfbil.

Rosengren kör bland annat en Porsche Macan Turbo.
Foto: Allt om bilar

Huruvida familjen kommer att flytta till Schweiz nästa år, eller om Björn Rosengren avser att veckopendla är oklart.

– Det kan jag inte uttala mig om. Men Rosengren kommer att vara baserad på huvudkontoret i Zürich, förklarar Michael Isaac på ABB.

Börsen gör tumme upp för Rosengren

Börsen tog ett glädjeskutt över beskedet att Björn Rosengren tar över på ABB. Bolagets aktie steg med omkring 4,8 procent under dagen.

Björn Rosengren har varit vd på Sandvik sedan 2015. Nu återgår han till Wallenbergsfären där han tidigare haft chefsposter på Atlas Copco och finländska Wärtsilä.

För Wallenbergarna beskrivs det som en seger att ta tillbaka Rosengren från den sfär som domineras av Fredrik Lundberg och Industrivärden.