Biltema-miljardärens mystiska gåva – på 55 miljoner

Det är historien om Biltemas anonyma och medieskygga ägare – mångmiljardären Sten Åke Lindholm – och hur han via sitt schweiziska bankkonto fört över 55 miljoner kronor till en 82-årig man i Albanien.

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjar överföringen och kan berätta att mannen som fått miljongåvan är pappa till en hög kvinnlig chef i Biltemas ledning.

Men det hela rör sig om en ”solskenshistoria”, slår den svenska finanspolisen fast.

Få svenskar känner till vem Sten Åke Lindholm är, däremot är hans bolag Biltema mer känt.

Sedan starten 1963 har Biltema-koncernen vuxit stort. 

I dag säljer de inte bara bildelar utan tillbehör för båt, fritid, kontor och hem. 

Sten Åke Lindholm tycker inte om att betala skatt och koncernens vinster har genom åren hamnat i okända skatteparadis – men på helt laglig väg. 

På de drygt 50 åren, sedan Biltema startade, har Lindholm blivit en av Sveriges rikaste personer och i Biltemas holländska bolag fanns det 2017 tillgångar på tolv miljarder kronor – trots att Sten-Åke Lindholm genom åren tagit aktieutdelningar på fem miljarder kronor. Något som Expressen tidigare har avslöjat.

Sten Åke Lindholm grundade Biltema och är fortfarande koncernens huvudägare.
Foto: PI FRISK / SVENSKA DAGBLADET

82-årig man fick 55 miljoner kronor

2018 fick en 82-årig man i den lilla staden Gjadër i Albanien flera insättningar på sitt nyöppnade bankkonto – totalt på nästan 55 miljoner kronor. Den största insättningen var på 40 miljoner kronor. Pengarna kom från Sten Åke Lindholms privata konto i Schweiz med meddelandet. ”Gift to my dearest friend”. Det avslöjar nu SVT:s ”Uppdrag granskning”.

82-åringens bank i Albanien fattade misstankar om att det kunde röra sig om något kriminellt – eventuellt penningtvätt – och kontaktade en åklagare i Albanien.

Åklagaren gick till domstol med sina misstankar som snabbt fattade beslut om att beslagta pengarna i väntan på att polisutredningen skulle bli klar. 

Utreder Biltema-ägaren

Enligt utredningen, som ”Uppdrag granskning” tagit del av, är den 82-årige mannen pappa till en hög chef i den högsta ledningen i Biltema i Sverige.

– Ja vi utreder den svenske medborgare Lindholm och medborgarna som stod som mottagare eftersom en av dem fått svenskt medborgarskap och arbetar på Lindholms firma, säger åklagare Erjon Shehaj till ”Uppdrag gransknings” reporter.

Så ni misstänker även kvinnan som bor i Sverige och jobbar på Biltema, Lindholms firma, frågar UG:s reporter.

– Ja, ja för det är den enda kopplingen som har möjliggjort den här överföringen, säger åklagaren.

”Uppdrag granskning” har sökt Sten Åke Lindholm i hans bostad i Schweiz och även i hans svenska bostad utan framgång.

Lägenheter och sjukvård

På Biltema svarar bolagets marknadschef, Johan Gerdevåg, ”Uppdrag granskning” att det är en privatsak för Sten Åke Lindholm och senare i mejl att pengarna är avsedda för sjukvårdskostnader och även till några bostäder.

Men enligt domstolsförhandlingarna framgår det bara att endast en banköverföring på totalt 100 000 kronor är avsedd för sjukvård.

Det framgår också att nio miljoner av de 55 miljonerna kronorna har gått till lägenhetsköp i Albanien och att flera av dessa har gått till den svenska Biltemadirektören – 82-åringens dotter. 

Biltema-ägaren Sten Åke Lindholms villa i skidorten Crans Montana i Schweiz.
Foto: Lars-Göran Svensson / SVT

Kan röra sig om skattebrott

Säljaren av lägenheterna var en känd och kontroversiell albansk politiker.

”Uppdrag granskning” berättar att om miljonöverföringarna var avsedda till den kvinnliga Biltema-direktören att det då kan röra sig om misstänkt grovt skattebrott. Totalt rör det sig om 50 miljoner kronor i uteblivna skatter och arbetsgivaravgifter. Och det spelar ingen roll, rent skattemässigt, att betalningarna har gjorts till en släkting till den anställde. Det blir den anställde personen som blir upptaxerad och Biltema kommer i så fall att tvingas betala arbetsgivaravgifter.

I domstolshandlingarna framgår det också av överföringarna från Lindholm att pengarna gått till ”en väldigt bra anställds familj” och ”en anställd som bidragit till att Lindholms affärsverksamhet har vuxit”.

Vill inte svara på frågor

När Uppdrag granskning får kontakt med Biltema-direktören vill hon inte svara på några frågor:

– Jag har inget att säga, svarar hon.

Men har du pratat med Sten Åke Lindholm? Vad säger han om det här, frågar reportern. 

– Jag har inte pratat med någon. 

Men det är han som har skickat pengarna ju till konton i Albanien. Eller hur?

– Mejla frågorna, svarar kvinnan.

Men Uppdrag granskning får inga svar.

Biltema-ägaren Sten Åke Lindholms villa i Lausanne i Schweiz.
Foto: Lars-Göran Svensson / SVT

”Solskenshistoria”

De enda personerna som fått kontakt med Biltema-ägaren, Sten Åke Lindholm, under utredningen är den svenska Finanspolisen. 

De tog kontakt med honom då den albanske åklagaren vill ha hjälp i sin utredning.

Efter att polisen samtalat med Lindholm på telefon avfärdades penningtvättmisstankarna som en ”solskenshistoria”.

Men finanspolisen vill inte förklara till ”Uppdrag granskning” vad de menar med en ”solskenshistoria” och på Biltema hänvisar man den formuleringen tillbaka till finanspolisen.

Expressen har sökt Sten Åke Lindholm via Biltemas press- och marknadschef Johan Gerdevåg som via mejl svarar så här:

”Precis som jag meddelat till Uppdrag Granskning, jag kan endast uttala mig angående det som rör Biltema. Sten Åke är en äldre man idag, snart inne på sitt 80:e år. Han lever ett pensionärsliv nere i Schweiz. Han har sedan länge klivit bort från det operativa arbetet och från det offentliga ljuset. Han tackar vänligen nej till en intervju”.

I mejlet skickar Gerdevåg också information om att Biltema är duktiga skattebetalare och att Biltemas svenska varuhusbolag, enligt sajten Ratist, kom på 194:e plats över de svenska företag som betalar mest skatt i Sverige.

Programmet sänds i SVT1 onsdag 17 april kl. 20.00.