Foto: ANNA RUT FRIDHOLM / ANNA RUT FRIDHOLM EXPRESSEN
 Foto: ANNA RUT FRIDHOLM / ANNA RUT FRIDHOLM EXPRESSEN

Mekonomen redovisar sämre resultat än väntat

Publicerad

Mekonomen missar i sin rapport – resultatet är sämre än väntat.

Det har enligt vd:n och koncernchefen Pehr Oscarson varit "ett utmanande år".

Nu följer bolaget noga utvecklingen mot allt fler elbilar.

Bilservicekedjan Mekonomen redovisar ett resultat före skatt på 87 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Det är något sämre än väntat:

Väntat var enligt Inquiry Financials prognossammanställning ett resultat före skatt om 91,7 miljoner. Det är dock en ökning mot fjolårets resultat före skatt på 72 miljoner kronor.

I resultatet ingick jämförelsestörande poster om -7 miljoner kronor. I konsensus ingick inga engångsposter.

Sämre resultat för Mekonomen

Mekonomen missade även när det kommer till rörelseresultat och -marginal.

Rörelseresultatet blev 96 miljoner kronor. Väntat var här 102 miljoner. Rörelsemarginalen landade på 6,4 procent, mot väntade 6,9 procent.

Justerat för de jämförelsestörande posterna på -7 miljoner blev rörelseresultatet 103 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 102 miljoner kronor som väntat.

Vd:n och koncernchefen Pehr Oscarson är försiktigt positiv.

"När vi summerar 2017 ser vi tillbaka på ett utmanande år för Mekonomen Group där vi ägnade mycket tid åt att få tillbaka momentum i alla våra koncernbolag och rusta för framtida tillväxt. Intäkterna steg till 6 miljarder under 2017 vilket är en milstolpe för oss", säger han i sitt vd-ord.

 

LÄS MER: Mekonomen missar målet – så mycket minskar intäkterna 

 

Kedjan överträffade förväntningarna när det kommer till intäkter under fjärde kvartalet.

Omsättningen uppgick till 1 507 miljoner kronor. Väntat var intäkter på 1 475 miljoner. Det är ungefär i linje med fjolårets omsättning på 1 508 miljoner kronor.

Följer ökningen av elbilar

Under kvartalet upplevde Mekonomen en något trög marknad för bilservice, främst i Norge. Samtidigt följer man utvecklingen när antalet elbilar blir allt fler.

"Ökningen av andelen elbilar är från en låg nivå och vi ser ingen signifikant påverkan på oss under närmaste åren. Det är viktigt att vi följer hur eftermarknaden förändras, och ökningen av andelen elbilar tillsammans med den högre graden av digitalisering i branschen är två områden vi följer med extra noggrannhet", skriver Pehr Oscarson.

Styrelsen föreslår en utdelning om 7:00 kronor per aktie för helåret 2017 (7:00 i fjol). Analytikerna väntade en utdelning om i snitt 7:08 kronor.

 

Nyhetsbyrån Direkt/Expressen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag