Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mekonomen redovisar sämre resultat än väntat

Foto: ANNA RUT FRIDHOLM / ANNA RUT FRIDHOLM EXPRESSEN

Mekonomen missar i sin rapport – resultatet är sämre än väntat.

Det har enligt vd:n och koncernchefen Pehr Oscarson varit "ett utmanande år".

Nu följer bolaget noga utvecklingen mot allt fler elbilar.

Bilservicekedjan Mekonomen redovisar ett resultat före skatt på 87 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Det är något sämre än väntat:

Väntat var enligt Inquiry Financials prognossammanställning ett resultat före skatt om 91,7 miljoner. Det är dock en ökning mot fjolårets resultat före skatt på 72 miljoner kronor.

I resultatet ingick jämförelsestörande poster om -7 miljoner kronor. I konsensus ingick inga engångsposter.

Sämre resultat för Mekonomen

Mekonomen missade även när det kommer till rörelseresultat och -marginal.

Rörelseresultatet blev 96 miljoner kronor. Väntat var här 102 miljoner. Rörelsemarginalen landade på 6,4 procent, mot väntade 6,9 procent.

Justerat för de jämförelsestörande posterna på -7 miljoner blev rörelseresultatet 103 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 102 miljoner kronor som väntat.

Vd:n och koncernchefen Pehr Oscarson är försiktigt positiv.

"När vi summerar 2017 ser vi tillbaka på ett utmanande år för Mekonomen Group där vi ägnade mycket tid åt att få tillbaka momentum i alla våra koncernbolag och rusta för framtida tillväxt. Intäkterna steg till 6 miljarder under 2017 vilket är en milstolpe för oss", säger han i sitt vd-ord.

 

LÄS MER: Mekonomen missar målet – så mycket minskar intäkterna 

 

Kedjan överträffade förväntningarna när det kommer till intäkter under fjärde kvartalet.

Omsättningen uppgick till 1 507 miljoner kronor. Väntat var intäkter på 1 475 miljoner. Det är ungefär i linje med fjolårets omsättning på 1 508 miljoner kronor.

Följer ökningen av elbilar

Under kvartalet upplevde Mekonomen en något trög marknad för bilservice, främst i Norge. Samtidigt följer man utvecklingen när antalet elbilar blir allt fler.

"Ökningen av andelen elbilar är från en låg nivå och vi ser ingen signifikant påverkan på oss under närmaste åren. Det är viktigt att vi följer hur eftermarknaden förändras, och ökningen av andelen elbilar tillsammans med den högre graden av digitalisering i branschen är två områden vi följer med extra noggrannhet", skriver Pehr Oscarson.

Styrelsen föreslår en utdelning om 7:00 kronor per aktie för helåret 2017 (7:00 i fjol). Analytikerna väntade en utdelning om i snitt 7:08 kronor.

 

Nyhetsbyrån Direkt/Expressen

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!