Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut om åtal nära för skånska toppdirektörer

Dan Olofsson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Percy Nilsson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: NILS PETTER NILSSON

Flera högprofilerade näringslivspersoner riskerar åtal i den misstänkta insiderhärvan kring fastighetsbolaget Victoria Park i Malmö.

De båda toppdirektörerna Percy Nilsson och Dan Olofsson ingår i utredningen och har förhörts.

– Det finns inte tillräckliga skäl till att väcka åtal, anser advokat Lars Kruse, som försvarar Percy Nilsson.

Straffet vid en fällande dom är minst sex månader och högst fyra års fängelse.

14 personer är delgivna misstanke om brott i den misstänkta insiderhärvan kring budstriden om fastighetsbolaget Victoria Park som utspelade sig våren 2018.

Två högprofilerade skånska näringslivspersoner finns bland de som delgivits misstanke om brott i härvan:

Percy Nilsson, 77, bygg- och fastighetsentreprenör. 

Dan Olofsson, 69, miljardär och IT-entreprenör, var storägare i Victoria Park.

Förundersökningen har letts av Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Stockholm och utredningen med erinringar som kommit in från de misstänktas advokater omfattar cirka 5 000 sidor. Flera beslag finns i utredningen, bland annat mejltrafik och sms.

 

Detta handlar härvan om

Det aktuella förundersökningsprotokollet är på femtusen sidor och gäller misstänkta brott mot insiderlagen, i samband med de aktieaffärer som gjordes under budstriden om fastighetsbolaget Victoria Park i Malmö våren 2018.

Då lade amerikanska Starwood lagt ett bud på drygt 34 kronor per aktie, och enligt tidigare uppgifter till Di skickade Dan Olofsson då ett sms till en bekant om att det skulle komma ett bättre bud på 38 kronor per aktie.

Dagen efter, den 3 maj, offentliggjordes mycket riktigt ett bud på 38 kronor per aktie från tyska Vonovia, som senare skulle komma att köpa ut Victoria Park från Stockholmsbörsen.

Dan Olofsson ska ha känt till budet eftersom han redan accepterat att sälja sina aktier till den nya tyska budgivaren. 

Mottagaren av sms:et tros ha varit Percy Nilsson, vars bolag samma dag köpte aktier i bolaget och senare kunde sälja desamma till högre kurs.

 

Utredningen är slutförd och det enda som återstår är beslutet om de 14 misstänkta ska åtalas eller inte. De första gripandena skede redan i december 2018 då två personer greps i Malmö misstänkta för grovt insiderbrott. Männen satt sedan häktad under en tid. Sammanlagt har fem personer suttit häktade. 

Åklagaren bekräftar

Ekobrottsmyndigheten bekräftar nu att utredningen är slutförd och de misstänka och deras advokater har fått komma till tals om förundersökningen.

– Jag tar ställning i åtalsfrågan senast den 31 juli. Det är min plan, säger chefsåklagare Thomas Langrot. Han vill dock inte uppge om Percy Nilsson eller Dan Olofsson kan bli åtalade.

Advokat Lars Kruse har precis som sin klient Percy Nilsson tagit del av hela polisutredningen. Enligt honom är läget glasklart.

– Det finns inte tillräckliga skäl att väcka åtal utan förundersökningen ska läggas ned. Jag har också avgett ett omfattande yttrande i saken.

Begäran om offentlig försvarare för Percy Nilsson i insiderhärvan kring fastighetsbolaget Victoria Park. Nilsson anhölls den 3 december förra året misstänkt för grovt insiderbrott. I tingsrättens handlingar går han under beteckningen ”N”.

Dan Olofsson har för sin del förklarat i Dagens industri att han ”agerat by the book”.

– Men vill åklagaren köra en grej i domstol får han gärna göra det. Jag har haft väldigt kunniga jurister som tittat på detta och de ser inget konstigt, säger han. 

TV: Här drabbar förorenad luft de gravidas foster i Skåne