Hårda paketen från SAS – anställdas julbonus kapas

SAS-chefen Rickard Gustafson berättade inget om den sänkta bonusen för personalen.
SAS-chefen Rickard Gustafson lovade 100 miljoner i bonus till de anställda. Det blev 29 miljoner.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS styrelseordförande Carsten Dilling meddelar i ett mejl till de anställda att deras bonus blir kraftigt bantad.
Ett hårt ekonomiskt år väntar SAS
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SAS PRESSBILD

SAS-chefen Rickad Gustafson lovade förra året 100 miljoner i bonus till sina anställda för att de jobbade så hårt.

Men nu stoppas 100-miljonersättningen delvis med hänvisning till vårens pilotstrejk.

Expressen kan berätta att SAS styrelse kraftigt skär ned på den ekonomiska julklappen till de anställda.

– Det är klart att vi är rejält besvikna. Personalen straffas för pilotstrejken, säger en anställd.

SAS-aktien störtdök på torsdagsmorgonen när bolaget presenterade kvartalsrapporten för perioden augusti-oktober. På eftermiddagen låg raset på närmast rekordnivå: – 15 procent.

Visserligen låg resultatet för kvartalet i linje med det förväntade, men helårsresultatet fick SAS-chefen att ta till de allra dystraste tonerna i det officiella mejlet till de anställda, aktieägare, media och övriga intresserade.

”SAS levererar ett otillfredsställande och betydligt lägre helårsresultat än föregående år, drivet av utmaningar från högre flygbränslekostnader, ogynnsamma valutarörelser och strejk”, skrev vd Rickard Gustafson.

Han signalerade också att nästa år kan börja med en förlust:

”...förväntar vi oss en ökad förlust under första kvartalet 2019/2020 jämfört med föregående år”.

Ingenstans i SAS-chefen Rickard Gustafsons långa mejl står något om att den utlovade 100 miljonersbonusen/gratifikationen till de anställda ryker.

Däremot finns den kryptiska formuleringen: ”SAS uppfyllde inte två av sina tre finansiella mål för 2018/2019, trots ett starkt fjärde kvartal”. 

SAS-chefen Rickard Gustafson lovade tidigare 100 miljoner till de anställda i bonus/gratifikation.
Foto: JENS DRESLING / AP

Och det är detta faktum att flera av bolagets finansiella mål inte uppnås i kombination med kostnaderna för den veckolånga pilotstrejken i våras och den vilda strejken i september bland bagagepersonalen på flygplatsen i Köpenhamn som nu får SAS styrelse att stoppa penningregnet på 100 miljoner kronor till sina drygt 10 000 anställda.

Inne i själva kvartalsrapporten finns beskedet ”gömt”:

”Nedskrivning av tillgångar uppgick till -93 (-206) MSEK och 71(-100) MSEK avser upplösning av en gratifikation. Av de ursprungliga 100 MSEK som resultatfördes 2017/2018 kommer 29 MSEK att delas ut till SAS medarbetare”.

SAS-personalen fick beskedet via ett mejl

Beskedet om det svikna svikna löftet gav officiellt i ett mejl från SAS styrelseordförande Carsten Dilling till de anställda några timmar efter att SAS vd presenterat kvartalsrapporten

Av mejlet framgår att det är SAS-ledningen som vänt sig till styrelsen och begärt att de ska ”utvärdera” det tidigare löftet. Och SAS styrelse har tagit beslutet att banta ersättningen till 29 miljoner kronor.

För att få den bantade bonusen måste man ha varit anställd under räkenskapsåret 2017/2018 och fortfarande anställd sista oktober i år.

”Varit tydliga”

SAS presschef Freja Annamatz säger:

– Vi har varit tydliga från början. Gratifikationen beslutas av styrelsen baserat på resultatet på helåret.

Presschefen anser att man varit tydliga med villkoren tiden.

– Beskedet har också kommunicerats till de anställda.

”Bonusen smakar illa”

Wilhelm Tersmeden, ordförande för pilotfacket på SAS, tycker att SAS agerande om bonusen är märkligt och reagerar över att styrelsen delvis skyller på vårens strejk.

– Det är osnyggt att man pekar ut en grupp. Det är också ett märkligt förfarande att hålla inne bonus ett år. Går det bra 2018 ska man också dela ut pengarna 2018, inte 2019. Den smakar lite illa i munnen den här bonusen, säger han.

– När det gäller pilotstrejken handlade det om två parter som inte kunde komma överens. En bidragande orsak till den konflikten var att SAS sa upp två avtal där man visste att man skulle få en konflikt med pilotgruppen.

Beskedet om den bantade bonusen göms långt ner i SAS kvartalsrapport.

”Rejält besvikna”

Redan när vårens pilotstrejk blåstes av kom det små signaler om att delar av bonsusen kunde vara i fara. Men ingen i ledningen pratade i klartext.

– Det är klart att vi är rejält besvikna. Personalen straffas för pilotstrejken, säger en flygvärdinna som Expressen talat med. Hon vill inte ha sitt namn offentligt eftersom ”det inte skulle uppskattas av ledningen”.

Bonusen bantas med 6 000 kronor

Nu blir det cirka 3000 kronor i bonus jämfört med tidigare planerade drygt 9 000 kronor.

– Jag tycker dock att det är oerhört svagt av vår vd satt inte berätta det utan vi får läs det i ett mejl från Carsten Dilling, säger hon.

Det var i december 2018 som SAS meddelande att de anställda skulle få en bonus på 100 miljoner kronor.  SAS-ledningen talade dock tyst om att bonusen till de drygt 10 000 anställda var villkorad och kopplad till flygbolagets ekonomiska utveckling under 2019.

Den utlovade bonusen skärs ned med 6 000 kronor för de SAS-anställda

I pengar skulle bonusen ge cirka 9 000 kronor per anställd och när den glädjande nyheten presenterades för personalen i december förra året skrev SAS-chefen Rickard Gustafson.

”När vi lämnar ytterligare ett år bakom oss vill jag ta tillfället i akt att tacka alla medarbetare på SAS för deras engagemang. Det har varit ett intensivt år och vi har levererat ett starkt resultat. Mot bakgrund av det hårda arbete som ligger bakom resultatet har vi avsatt 100 miljoner kronor som ska delas ut till våra medarbetare som en gratifikation under 2019”.