Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet från ministern – skatten från ISK höjs inte

Per Bolund och Magdalena Andersson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oron för en tredje höjning av skatten på ISK-sparande har funnits en tid. 

Men nu meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att det inte kommer att bli någon höjning. 

– Jag ser inte att det finns någon anledning att göra ytterligare höjningar, säger han till Nordnet. 

Skatten på ISK, investeringssparkonto, har höjts två gånger tidigare. Sedan regeringen och Vänsterpartiet med ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson i täten lyckats driva igenom en höjning 2017 har oron kring en ny höjning varit stor. 

Stefan Löfven sa så sent som i januari i år att han vill se höjd skatt på kapitalinkomster. Om han i det menade ISK-sparande, en sparform som nyttjas av ungefär 2,3 miljoner svenskar, har dock varit oklart. 

Regeringen har sedan dess undvikit att ge något klart besked – fram tills nu. Finansmarknadsminister Per Bolund säger till Nordnet att det inte blir någon höjning. 

– Nej. Vi har gjort höjningar tidigare. Det ska vara förmånligt att spara och det är det fortfarande i ISK. Vi har inga ambitioner eller planer på att höja skatten på ISK, säger han till Nordets sparekonom Frida Bratt, som drivit en kampanj i vår för oförändrad skatt på ISK.

”Finns i många länder”

Han tycker att skatten var orimligt låg innan den senaste höjningen, men anser nu att det ligger på en rimlig skattenivå. 

– Det är viktigt att komma ihåg proportionerna här. Jag kan tycka att det fick lite stora proportioner när man kritiserade den senaste höjningen. Den innebär 35 kronor per år på ett ISK med 50 000 kronor. Det måste finnas någon rimlighet när man diskuterar olika beskattningar. Det får inte vara så stora skillnader, säger Per Bolund. 

Däremot påpekar Bolund att man kommer att ta ut mer från den finansiella sektorn. Det kan bli tal om en bankskatt i någon form. 

– Det finns i många andra länder sedan tidigare. Där tror vi att det finns en möjlighet för den finansiella sektorn att bidra mer till samhället, säger han.

Han vill åstadkomma en smalare skatt, berättar han, som framför allt träffar de stora finansiella aktörerna. 

– Vi har ju skrivit in i januariavtalet tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att vi ska ta ut mera från den finansiella sektorn.

ISK – investeringssparkonto

En sparform där du kan spara aktier eller fonder. 

Du betalar inte någon skatt för de vinster du gör. Istället schablonbeskattas dina tillgångar. Det innebär att du betalar en årlig skatt på värdet av dina tillgångar oavsett om du gör vinst eller förlust.

 

Källa: Skatteverket.

Annons: