Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt risk för tvära kast på börsen

Coronavirusets påverkan på ekonomin – följ Di TV för senaste uppdateringarna.
Bank of England sänker räntan med 50 punkter.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Mark Carney på Bank of England.Foto: TOLGA AKMEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer med munskydd i London.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: nordnet

Här är Bank of Englands krisdrag mot corona:

Centralbanken sänker räntan till 0,25 procent.

Samtidigt stiger Stockholmsbörsen med en dryg procent i öppningen.

– Men vi bör fortsätta vänta oss tvära kast, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Storbritanniens centralbank Bank of England följer i amerikanska Federal Reserves spår – och sänker räntan med anledning av coronaviruset.

Räntan sänks med 0,5 procentenheter, från 0,75 till 0,25 procent, skriver banken i ett pressmeddelande. Man kallar det för ”ett omfattande och lägligt åtgärdspaket”. Syftet är att hjälpa både näringslivet och hushåll att ”överbrygga den ekonomiska störning som troligtvis kommer att kopplas till covid-19”.

Den amerikanska centralbanken, ”The Fed”, gjorde samma sak förra veckan. Den 3 mars sänkte banken sin ränta med 50 punkter till rekordlåga 1,00-1,25 procent.

Tvära kast på Stockholmsbörsen

Ekonomin har på flera håll tagit stryk av den nya coronasmittan. Världens börser har fallit relativt stadigt – för att i måndags rasa rejält och visa på illröda siffror neråt minus åtta procent.

Stockholmsbörsen stängde då på minus 5 procent. På tisdagen stängde den på minus 0,85 procent.

På onsdagsmorgonen öppnar den något bättre än väntat, med 1,20 procent. Men det är för tidigt att dra några slutsatser av det, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Det säger dessvärre rätt lite om vad resten av dagen har att bjuda på. Vi bör fortsätta vänta oss tvära kast och stora rörelser även i dag, säger hon i en kommentar.

Frida Bratt: ”Enorm osäkerhet”

Frida Bratt fortsätter:

– Att rörelserna är så här enorma under enskilda handelsdagar är ett tydligt tecken på den enorma osäkerhet vi ser just nu. Vi vet trots allt fortfarande inte hur corona kommer att slå mot den globala ekonomin och mot enskilda bolag, bara att effekterna kommer att komma. Investerare famlar därför just nu i mörker, och pessimismen har fortfarande tolkningsföreträde.

Enligt sparekonomen bör sparare vara beredda på tvära kast och stor oro. Det gäller att ha rätt pengar på rätt plats:

Buffert och kortsiktigt sparande utanför börsen, bara långsiktigt sparande och pengar du har råd att förlora på börsen.

– Sparar du långsiktigt har du ju möjlighet att dra nytta av de stora fallen genom att månadsspara och köper aktier och fondandelar på lägre nivåer. Jag tror ändå att börsen kommer gå bra på lång sikt men när det vänder är väldigt svårt att säga, säger Frida Bratt i en kommentar.

Peter Malmqvist, oberoende analytiker om börsraset.
Annons: