Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Axfoods miljardaffär – köper in sig i Citygross

Axfoods köper Bergendahls Food för 2,5 miljarder
City Gross får en ny minoritetsägare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Klas Balkow, vd för Axfood.

Dagligvarujätten Axfood går in som minoritetsägare i City Gross.

Affären är värd 2,5 miljarder kronor.

– Affären skapar förutsättningar att expandera, säger Lars Ljungälv, koncernchef på Bergendahl & Son som äger City Gross.

Affären blev känd på måndagsmorgonen. Då skrev Axfood i ett pressmeddelande att man köper grossistverksamheten Bergendahls Food, som ingår i Bergendahl & Son-koncernen.

Samtidigt inleder Axfood ett partnerskap med City Gross och går in som minoritetsägare på 9,9 procent. Man har också ingått ett optionsavtal om att stegvis, under fem år, öka ägandet till 30 procent.

Samarbete mellan Axfood och City Gross

I pressmeddelandet framgår även att Axfood och City Gross ingår ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal, med syftet att stärka City Gross konkurrenskraft.

– Det finns en tydlig industriell logik i den här affären, som skapar förutsättningar för att stärka både våra och Bergendahls partihandelskunders konkurrenskraft, säger Klas Balkow, vd och koncernchef på Axfood, i en kommentar.

Han fortsätter:

– På butikssidan är jag imponerad över City Gross utveckling den senaste tiden, och övertygad om att vi genom vårt partnerskap ytterligare kan stärka City Gross position inom stormarknadssegmentet, där Axfood i dag inte är verksamma.

Måste godkännas

Enligt Lars Ljungälv, koncernchef på Bergendahl & Son, kommer affären ge City Gross möjlighet att växa och stärka sin position på marknaden.

– Vilket är en långsiktig satsning och en viktig del i Bergendahls koncernstrategi. Axfood är helt rätt partner för våra satsningar på City Gross framåt och vi ser mycket fram emot utvecklingen av vårt stormarknadskoncept, säger han.

Köpeskillingen uppgår initialt till 1,8 miljarder, totalt 2,5 miljarder vid fullt köpoptionsutnyttjande. 1,5 miljarder avser Bergendahl Food och 1 miljard avser City Gross.

Sen tidigare äger Axfood bland annat Willys och Hemköp. Axfood ökade svagt på börsen – knappt en halv procent – efter nyheter på måndagsförmiddagen.

Konkurrensverket måste nu godkänna affären.