Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börsen vänder nedåt efter stark öppning

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Måndagens handel på New York-börsen var dramatisk.Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Efter en svart måndag med det största börsfallet på 30 år på Wall Street väntades en rekyl i dag.

Stockholmsbörsen öppnade starkt med 3,5 procent plus på storbolagsindex, men rallyt kom snabbt av sig och plusöppningen raderades.

Under eftermiddagen återhämtade sig handeln något igen.

När börsen öppnade klockan 09 var det med ett plus på 3,5 procent i storbolagsindex. Ericsson, SCA och Getinge gick starkt. Uppgången var bred och i nivå med terminerna, men börsexperterna är ändå beredda på en skakig marknad. Getinge var upp sju procent. Volvo och H&M var dock på nedsidan.

Men efter den starka öppningen vände börsen ned igen. Efter 15 minuters handel låg det breda indexet OMXSPI på drygt två procent för att vid 09.30-tiden ha backat till cirka 0,3. En kvart senare var index rejält under noll igen och vid 10.30 låg det på minus 2,84.

Sedan fortsatte det att svänga ordentligt på Stockholmsbörsen, sannolikt påverkade uppgifterna om ett massivt stödpaket i USA. En dryg timme före stängning var börsen upp 0,27 procent.

Måndagen var historiskt dålig

Måndagens handel på Wall Street gick till historien. Trots omfattande stimulanspaket föll Dow Jones-index med ruggiga 12,9 procent– största fallet sedan 1987. Även övriga stora index New York var ned omkring tolv procent.

Stockholmsbörsen hade en skakig dag och stannade på nästan minus fem procent.

I Sverige rullade samtidigt såväl regeringen som Riksbanken ut nya miljardpaket. 

Riksbanken beslutade på måndagskvällen om flera nya åtgärder, däribland utökade obligationsköp och mer lån till bankerna till mer generösa villkor. Riksbanken kan även komma att överväga köp av obligationer utgivna av icke-finansiella företag, meddelades det.

Även ute i Europa väntades en rekyl. Frankfurt låg på plus 4,2 procent efter inledande handel och i London var man upp drygt två procent. Men efter en timme hade båda börserna backat rejält igen.

Efter nyheterna från USA vände även London och Frankfurt upp på plus.

Asienbörser på plus

I Asien var det blandat i tisdagshandeln. Nikkei-index i Tokyo var strax över nollan medan Shanghai vände ned till minus 0,36.

Börsen i Sydney fick en ordentlig rekyl och var upp sex procent medan Seoul i Sydkorea backade till -1,4.

 

Frida Bratt om regeringens krispaket.
Annons: