Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börsen öppnar på rött efter negativa medicinbeskedet

Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN

Ett negativt besked om möjliga coronabotemedlet Remdesivir fick optimismen att avstanna på världens börser.

Stockholmsbörsen backar 1,8 procent vid öppningen.

Samtidigt stiger oljepriset, och i Sverige höjdes priset på bensin och diesel med 20 öre på fredagsmorgonen.

Stockholmsbörsen, som i går stängde upp 1,23 procent, öppnade på fredagsmorgonen med ett minus på 1,8 procent på storbolagsindex OMXS30.

Breda indexet är ned omkring 1,4 procent i inledande handel. Vid 12-tiden låg breda indexet på omkring minus 0,9.

En vinnare är dock forskningsbolaget Expression Biotech som genom ett dotterbolag ingår avtal om tillverkning med kontraktsforskningsbolaget AGC Biologics. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolagen ska tillsammans skala upp tillverkningen av ett covid-19 vaccin utvecklat av Prevent-ncov konsortiet.Den första kliniska studien väntas potentiellt kunna starta i slutet av 2020.Expression Biotech stiger under den tidiga handeln på fredagen med 34 procent.

Avvaktande i Asien

På fredagsmorgonen, svensk tid, låg även Asienbörserna på minus. Tokyo var ned omkring 0,7, Shanghai 0,6 och i Seoul backar börsen 0,7. Australien drar dock åt motsatt håll och är upp 0,7.

Asien och Europa följer därmed Wall Street som stängde ned på torsdagen, även om börsen i Frankfurt håller emot med en öppning på en knapp procent upp.

Investerarna uppges ta tappat humöret något sedan uppgifter om en coronastudie i Kina läckt ut. 

Enligt studien har läkemedlet Remdesivir ingen eller liten effekt på patienter som drabbats av coronamittan. Inte heller förhindrade det några dödsfall bland sjuka i covid-19, enligt vad som framkommit i Kina. Det rapporterar CNBC. 

Tidigare tester skapade hopp

Tidigare har det redovisats positiva resultat om läkemedlet, som från början togs fram mot ebola av amerikanska bolaget Gilead. En studie på universitetet i Chicago indikerade att Remdesivir kan hjälpa insjuknade att tillfriskna snabbare. Läkemedlet testas även på patienter i Sverige för närvarande.

Det amerikanska läkemedelsföretaget vill tona ned betydelsen av den kinesiska studien om man menar bland annat att den avbrutits i förtid och utförts på ett för litet antal patienter. Det uppger en talesperson för Gilead för CNBC.

– Vi beklagar att WHO allt för tidigt publicerade information om studien, som sedan dess har tagits bort. Forskarna i den här studien gav inte sitt tillstånd för att publicera resultat, säger talespersonen.

Bensinpriset upp med 20 öre i dag

På fredagen kommer nya kvartalsrapporter från de svenska bolagen. Bland annat godistillverkaren Cloetta som rapporterar en tapp på 2,6 procent sedan efterfrågan minskat i samband med coronakrisen. Det skriver Dagens Industri. Cloettaaktien är ned omkring 1,4 procent på fredagen.

På grund av stigande världsmarknadspris, efter senaste tidens ras, höjdes priset på bensin och diesel på fredagen. 95-oktanig bensin höjdes på bemannade stationer till riktpriset 12,63 kronor och diesel kostar nu 13,58 kronor efter höjningen med en 20-öring.