Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann-Mari, 85, och Anne-Marie, 76, är börsklippare

Ann-Mari, 85, började intressera sig för börsen efter att hon blev änka för tio år sedan.Foto: Privat
Anne-Marie, 76, håller daglig koll på börsen på datorn i hemmet.Foto: Privat
Börsen rasade kraftigt vid coronautbrottet men har sedan återhämtat sig.Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Att aktivt förvalta sina aktier och fonder blir allt populärare bland seniorer.

Inte minst under pandemin då många äldre isolerar sig.

Expressen har följt några pensionärer som blivit ”aktieklippare” på äldre dagar.

– Jag köper och säljer på börsen varje dag, säger Ann-Mari, 85.

När vi senast talade med sydsvenska Ann-Mari var det slutet på februari och en pandemi stod för dörren. Drygt sex månader senare är det mycket som hänt, inte minst på världens börser.

Ann-Mari har följt utvecklingen dag för dag och aktivt förvaltat sin portfölj från köksbordet i sommarstugan i Sydsverige, där hon vistats mycket efter coronautbrottet.

– Det har verkligen gått både upp och ned. När det rasade tappade man ju väldigt mycket på en gång. Men det har hämtat sig och nu ligger jag på plus igen! berättar hon.

När Ann-Mari blev änka för tio år sedan hade hon dålig koll på privatekonomin. Lika illa var det ställt med kunskaperna om datorer och internet.

Sköter allt med paddan

Hon fick lära sig från grunden, men nu sitter det. Ann-Mari sköter allt ekonomiskt, inklusive aktie- och fondportföljen, på sin ”padda”.

Varje vardagsmorgon stiger 85-åringen upp och kollar hur Asienbörserna gått under natten. Sedan planerar hon dagens köp och sälj inför Stockholmsbörsens öppning 09.00.

– Jag sitter några timmar varje dag och har nog blivit ännu mer aktiv under pandemin. Jag skulle önska att väldigt många fler äldre upptäckte det här. Det är roligt och man kan tjäna lite pengar på det också, säger Ann-Mari men tillägger:

– Pengarna man har på börsen ska givetvis inte vara sådant man behöver direkt.

Hennes bästa klipp är de 300 aktierna i teknikbolaget Sinch som inhandlades innan kursen rusade.

– Vinsten på dem är nu uppe i 117 000 kronor, konstaterar Ann-Mari och låter rätt nöjd.

Delar med barnbarnen

En annan mycket börsintresserad dam med nästan samma namn, mälardalingen Anne-Marie, 76, har också suttit klistrad vid datorn några timmar dagligen det senaste halvåret. Det gjorde hon tidigare också, men aktieintresset känns viktigare nu.

– Jag ägnar mer tid åt detta nu med tanke på att man inte träffar så många andra. Då är det skönt att ha en hobby som man kan ägna sig åt.

Hennes porfölj fick sig en rejäl törn när börsen rasade och är fortfarande ned om kring tio procent, jämfört med i februari.

– Jag drabbades aldrig av panik utan höll kvar det mesta i mitt innehav. Nu har jag tagit bort lite förluster och satsar på säkra kort i stället, berättar Anne-Marie.

Hon väljer bland annat ny teknik i fonder och håller ögonen på bolag med god utdelning.

– Det är skojigt med aktieutdelning för den kan man själv dela ut till barn och barnbarn. Så utdelningen sitter man alltid och väntar på.

 

Ann-Mari och Anne-Maries aktietips

1. För att börja med aktier måste man vara lite digital och bemästra internet. Gå en datakurs och du inte har någon som kan lära dig grunderna.

2. Öppna ett investeringssparkonto (ISK). Det är smidigt då man slipper deklarera vinster och förluster i varje affär utan i stället betala en årlig schablonavgift.

3. Gå igenom dina tillgångar och bestäm hur mycket du kan avvara. Pengar du räknat med att använda inom kort ska absolut inte placeras på börsen.

4. Häng med i affärspress, bloggar och nyhetsbrev. Informera dig så du kan fatta egna beslut. Det mesta går att läsa på nätet.

5. Lägg inte alla ägg i en korg, utan sprid riskerna. Att börja med investmentbolag är en god idé. Det är nästan som en förvaltad fond fast utan årliga avgiften.

6. Om du har en klumpsumma att placera så sprid ut inköpen över tid. Att pricka rätt i börsens upp- och nedgångar är snudd på omöjligt. Men handlar du en gång i månaden så jämnar det ut sig över en längre period.

3 nybörjarmissar att unvika

1. Sprid riskerna. En del småsparare har suttit med endast till exempel Ericssonaktier i portföljen utan att tjäna en krona. Börja med med minst fem bolag och bygg ut portföljen till kanske 10-15 bolag över tid.

2. Håll dig till grundplanen. Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att man saknar en strategi. Du måste ha en handlingsplan för kursnedgångar och sämre tider, annars ökar risken att du mår dåligt och fattar felaktiga beslut.

3. Lita inte på grannen. Det där fantastiska aktietipset som grannen, gode vännen eller killen i korvkiosken vill delge dig. Personen vill säkert inte lura dig men kan vara lika vilseledd som någon annan. Det gäller alltid att bilda sig en egen uppfattning.

Källa: Marcus Hernhag och Jan Sterner, författare till boken ”Att lyckas med aktiesparande

TV: Anders Borgs aktietips under pandemin

 

TV: Gör så här för att höststäda din ekonomi