Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-ministerns revansch efter förnedrande slutet

Anders Sundström, även kallad för den "Röda Baronen", är på väg in i värmen igen efter det förnedrande slutet i Swedbank 2016.Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Helena Stjernholm, vd för Industrivärlden och ordförande i skogsbolaget SCA:s valberedning, har meddelat att man vill ha Anders Sundström i SCA:s styrelse.Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare S-ministern och näringslivsprofilen Anders Sundström, 65, är på väg in i värmen igen efter det brutala slutet i Swedbank.

Ett tydligt bevis är förslaget om att släppa in honom i skogsbolaget SCA:s styrelse.

Och i bakgrunden skymtar jaktkompisen, miljardären Fredrik Lundberg, som arkitekten bakom förslaget.

– Sundström är definitivt på väg in i värmen igen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordent.

 

Anders Sundström hamnade ute i kylan när han våren 2016 tvingades bort som styrelseordförande i Swedbank.

Formellt är det SCA:s valberedning, där flera personer med knytning till miljardären  Fredrik Lundberg ingår, som ligger bakom förslaget att föreslå nyval av Anders Sundström, även kallad den "Röde Baronen".

I skogsbolagets Lundbergläger finns dels valberedningens ordförande Helena Stjernholm, vd för Industrivärlden som är en av Fredrik Lundbergs maktbaser, dels SCA:s ordförande Pär Boman, mannen som byte sidan i den tidigare infekterade striden när den påtänkte styrelseordföranden för Industrivärlden Anders Nyrén fick sparken från vd-jobbet i Industrivärlden och stoppades från ordförandejobbet våren 2015.

Helena Stjernholm, vd för AB Industrivärlden.Foto: YVONNE ÅSELL/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Lundberg umgås privat med Sundström

Industrivärlden, där Fredrik Lundberg är styrelseordförande, är också den största enskilda aktieägaren i skogsbolaget.

– Helt klart är att Fredrik Lundberg är ligger bakom förslaget med Sundström i SCA:s styrelse. Fredrik gillar honom och de har god kontakt trots sina olika bakgrunder, säger en källa med insyn till Dina Pengar.

De två har känt varandra i närmare 30 år och Sundström ingår i miljardären Lundbergs avancerade nätverk.

Anders Sundström har vid flera tillfällen varit inbjuden till de jakter som Fredrik Lundberg använder i sitt ständiga byggande av det personliga nätverket. Jakterna arrangeras på skogbolaget Holmens marker, skogsföretaget som är Fredrik Lundbergs skötebarn.

Fredrik Lundberg och Anders Sundström brukar också träffas i andra mer privata sammanhang. 

Miljardären Fredrik Lundberg gör inget av en slump. Hela hans nätverkbyggande bygger på noga planering och där är jakterna på skogsbolaget Holmens marker ett viktigt inslag.Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN / SVD / TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Maktspelaren Fredrik Lundberg

För maktspelaren Fredrik Lundberg har Sundström också varit en bra ingång i hur den specialdemokratiska maktapparten tänker och hans "norrlandsfokus".

 

LÄS OCKSÅ: Sundström sparkad vid "påskupproret 2016"

 

Anders Sundström tvingades våren 2016 bort från ordförandejobbet i Swedbank under stor dramatik.  Det skedde i kölvattnet efter vd Michael Wolf  som sparkades från banken och att antal personer kring Wolf också tvingats bort från banken sedan de ägnat sig åt fastighetsaffärer vid sidan av sina ordinarie jobb på Swedbank.

Sundström slickat såren

Sedan dess har Anders Sundström slickat såren, men nu åter börjat flytta fram sin position.

Han är bland annat styrelseordförande för Kaunis Iron som planerar att åter köra igång den konkursade gruvan i Pajala.

– Sundström har ju framgångsrikt tagit över konkursföretaget Northlands gruva i Pajala. Han sitter som ordförande där och har ett starkt gäng näringslivskändisar bakom sig, säger Joakim Bordold, sparekonom på Nordnet.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

– Han är definitivt på väg in i värmen igen och det är inget jag jublar över direkt.

"Det finns många frågetecken"

Bordold tycker det finns för mycket outrett kring Anders Sundström.

– Jag tycker det finns många frågetecken kring hans agerande i Northvolt-frågan och även hela härvan kring Swedbank. Jag hade gärna sett att han stannat kvar ute i kylan.

Northwolt är företaget som bildats för att bygga en batterifabrik i Skellefteå och där Sundström agerat rådgivare.

 

LÄS OCKSÅ: Sundström: Jag kände mig hotad av Qvibergs rådgivare

 

Anders Sundstöms meritlista är omfattande - både inom politiken och näringslivet.  Och det är något som miljardären Fredrik Lundberg gillar.

Anders Sundström tvingades lämna ordförandejobbet i Swedbank under förnedrande former våren 2016.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sundström har varit vd för försäkringsbolaget Folksam, styrelseordförande i Swedbank,  kommunalråd (S) i Piteå under många år, innehaft flera tunga ministerposter och suttit i riksdagen.

Sundström pekades ut som partiledarkandidat

I samband med Juholtturbulensen 2012 fanns Anders Sundström också med i diskussionen om att ta över efter Håkan Juholt som partiledare. Men sade nej vilket också han senare bekräftat offentligt.

I juni förra året meddelande Sudström att han skulle lämna  jobbet som styrelseordförande för COOP Sverige när bolaget delades i två delar vid årsskiftet och även KF  i samband med KF:s årsstämma den 18 april i Saltsjöbaden. 

SCA håller sin årsstämma den 23 mars i Sundsvall. Då sker det formella invalet av Anders Sundström i bolagets styrelse och han  får sin revansch.

 

Annons: