Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börsfall i Asien och USA – oron fortsätter

Dow Jones störtdök under torsdagen. Arkivbild. Foto: WANG YING / XINHUA/AVALON.RED B950
Oron på den amerikanska börsen fortsätter Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Dow Jones störtdök med 4,2 procent under torsdagen, S&P 500 föll med 3,8 procent och Nasdaq med 3,9 procent, skriver CNN.

Senare fortsatte turbulensen på Asienbörserna.

– Det här kommer att smitta av sig på Stockholmsbörsen i morgon, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

I början av 2018 hade aktiemarknaden aldrig någonsin varit stabil lika länge. Men under de senaste veckorna har de amerikanska börserna svängt upp och ner i vida bågar – och turbulensen fortsätter.

Kombinationen av osäkerhet på obligationsmarknaden och oro för inflation och för att den amerikanska centralbanken ska höja räntorna fick USA-börserna att falla under torsdagen.

 

LÄS MER: Fall på börsen i USA – Dow Jones backade med 4,6 procent 

 

Så mycket rasade börsen i USA

Mängder av aktörer valde att sälja och när börsen stängde hade Dow Jones störtdykt med 4,2 procent. Nasdaq förlorade 2,9 procent och S&P 500 slutade med ett ras på 3,8 procent.

Sedan förra fredagen har Dow Jones fallit med nära 9 procent.

Raset på de amerikanska börserna kommer med all sannolikhet att påverka Stockholmsbörsen. Det menar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

– Det här kommer att smitta av sig på Stockholmsbörsen under fredagen. De små bolagen kommer få det svettigare än de större, så brukar det vara, men det här kommer drabba alla branscher. Däremot är fallhöjden inte lika hög som för New York-börsen, säger Joakim Bornold.

Samtidigt var det än en gång turbulent på börserna i Asien under torsdagsnatten och fredagsmorgonen, svensk tid. De tyngs av röda siffror i USA.

 

LÄS MER: Så gick börsen i Stockholm efter ras i världen 

 

Röda siffror i Asien

Nikkei 225-index stängde på minus 2,3 procent. Även Shanghai och Hongkong gick ner, med 4,0 respektive 3,4 procent.

– Asien följer alltid USA. Har aldrig upplevt att börserna i USA faller medan Japan stiger, säger Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist till TT.

Han tror liksom Joakim Bornold att Stockholmsbörsen följer efter.

– Jag tror att Stockholmsbörsen faller med två procent vid fredagens öppning, säger Peter Malmqvist till TT.

Han fortsätter:

– I det här skedet har den svenska marknaden väldigt lite utrymme och kommer att följa världshandeln, vilket pekar nedåt.

Peter Malmqvist tror dock inte på någon börskrasch.  Och Joakim Bornold menar att veckans börsras tyder på att ekonomin har frisknat till efter finanskrisen. Under flera år har riksbankerna stöttat upp ekomin med olika stödåtgärder, men nu plockar man bort stödhjulen.

– Nu ska ekonomin klara av att cykla på egen hand. Mycket tyder på att den klarar det, men det kommer vara skakigt en tid framöver, säger Bornold.

 

LÄS MER: Börsexpertens råd: Drabbas inte av panik 

 

Expertens råd till oroliga sparare

I tider av turbulens vill vi människor gärna agera och sälja vårt innehav innan börsen går ner ännu mer. Men det är svårt att pricka rätt med köp och sälj, menar Joakim Bornold. 

Att börsen går upp och ner ligger i sakens natur och det är bättre att spara på ett sätt som gör att man kan sova gott om natten.

– Då är det bättre att ha så pass låg risk i sitt sparande att man klarar av stormiga dagar på börsen. Är man orolig ska man satsa på att ha lite mer räntesparande. Ju mer räntor, desto lugnare blir det, men det innebär också sämre avkastning. Hur mycket räntesparande man bör ha är individuellt, för vissa betyder det inga aktier alls, för andra 100 procent aktier, säger Joakim Bornold.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!