Dow Jones störtdök under torsdagen. Arkivbild. Foto: WANG YING / XINHUA/AVALON.RED B950Dow Jones störtdök under torsdagen. Arkivbild. Foto: WANG YING / XINHUA/AVALON.RED B950
Dow Jones störtdök under torsdagen. Arkivbild. Foto: WANG YING / XINHUA/AVALON.RED B950
Oron på den amerikanska börsen fortsätter Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅNOron på den amerikanska börsen fortsätter Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Oron på den amerikanska börsen fortsätter Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Börsfall i Asien och USA – oron fortsätter

Publicerad
Uppdaterad

Dow Jones störtdök med 4,2 procent under torsdagen, S&P 500 föll med 3,8 procent och Nasdaq med 3,9 procent, skriver CNN.

Senare fortsatte turbulensen på Asienbörserna.

– Det här kommer att smitta av sig på Stockholmsbörsen i morgon, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

I början av 2018 hade aktiemarknaden aldrig någonsin varit stabil lika länge. Men under de senaste veckorna har de amerikanska börserna svängt upp och ner i vida bågar – och turbulensen fortsätter.

Kombinationen av osäkerhet på obligationsmarknaden och oro för inflation och för att den amerikanska centralbanken ska höja räntorna fick USA-börserna att falla under torsdagen.

 

LÄS MER: Fall på börsen i USA – Dow Jones backade med 4,6 procent 

 

Så mycket rasade börsen i USA

Mängder av aktörer valde att sälja och när börsen stängde hade Dow Jones störtdykt med 4,2 procent. Nasdaq förlorade 2,9 procent och S&P 500 slutade med ett ras på 3,8 procent.

Sedan förra fredagen har Dow Jones fallit med nära 9 procent.

Raset på de amerikanska börserna kommer med all sannolikhet att påverka Stockholmsbörsen. Det menar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

– Det här kommer att smitta av sig på Stockholmsbörsen under fredagen. De små bolagen kommer få det svettigare än de större, så brukar det vara, men det här kommer drabba alla branscher. Däremot är fallhöjden inte lika hög som för New York-börsen, säger Joakim Bornold.

Samtidigt var det än en gång turbulent på börserna i Asien under torsdagsnatten och fredagsmorgonen, svensk tid. De tyngs av röda siffror i USA.

 

LÄS MER: Så gick börsen i Stockholm efter ras i världen 

 

Röda siffror i Asien

Nikkei 225-index stängde på minus 2,3 procent. Även Shanghai och Hongkong gick ner, med 4,0 respektive 3,4 procent.

– Asien följer alltid USA. Har aldrig upplevt att börserna i USA faller medan Japan stiger, säger Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist till TT.

Han tror liksom Joakim Bornold att Stockholmsbörsen följer efter.

– Jag tror att Stockholmsbörsen faller med två procent vid fredagens öppning, säger Peter Malmqvist till TT.

Han fortsätter:

– I det här skedet har den svenska marknaden väldigt lite utrymme och kommer att följa världshandeln, vilket pekar nedåt.

Peter Malmqvist tror dock inte på någon börskrasch.  Och Joakim Bornold menar att veckans börsras tyder på att ekonomin har frisknat till efter finanskrisen. Under flera år har riksbankerna stöttat upp ekomin med olika stödåtgärder, men nu plockar man bort stödhjulen.

– Nu ska ekonomin klara av att cykla på egen hand. Mycket tyder på att den klarar det, men det kommer vara skakigt en tid framöver, säger Bornold.

 

LÄS MER: Börsexpertens råd: Drabbas inte av panik 

 

Expertens råd till oroliga sparare

I tider av turbulens vill vi människor gärna agera och sälja vårt innehav innan börsen går ner ännu mer. Men det är svårt att pricka rätt med köp och sälj, menar Joakim Bornold. 

Att börsen går upp och ner ligger i sakens natur och det är bättre att spara på ett sätt som gör att man kan sova gott om natten.

– Då är det bättre att ha så pass låg risk i sitt sparande att man klarar av stormiga dagar på börsen. Är man orolig ska man satsa på att ha lite mer räntesparande. Ju mer räntor, desto lugnare blir det, men det innebär också sämre avkastning. Hur mycket räntesparande man bör ha är individuellt, för vissa betyder det inga aktier alls, för andra 100 procent aktier, säger Joakim Bornold.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag