Royal Bank of Canada, RBC, har höjt sin rekommendation och riktkurs för Zalando. Foto: / (c)2016 Claudius Pflug / BerlinRoyal Bank of Canada, RBC, har höjt sin rekommendation och riktkurs för Zalando. Foto: / (c)2016 Claudius Pflug / Berlin
Royal Bank of Canada, RBC, har höjt sin rekommendation och riktkurs för Zalando. Foto: / (c)2016 Claudius Pflug / Berlin
Jeff Bezos, vd på Amazon. Men den amerikanska nätjättens satsning på att sälja kläder på europamarknaden verkar inte hota klädjätten Zalando. Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅNJeff Bezos, vd på Amazon. Men den amerikanska nätjättens satsning på att sälja kläder på europamarknaden verkar inte hota klädjätten Zalando. Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeff Bezos, vd på Amazon. Men den amerikanska nätjättens satsning på att sälja kläder på europamarknaden verkar inte hota klädjätten Zalando.  Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Amazons klädsatsning skrämmer inte Zalando

Publicerad

Amazons satsning på att sälja kläder på europamarknaden verkar inte påverka klädjätten Zalandos försäljning. 

Det tror Royal Bank of Canada, RBC, som höjer rekommendation och riktkurs för Zalando.

Tyska Zalando har sedan grundandet 2008 sålt kläder via nätet och affären har vuxit kraftigt. Svenska investmentbolaget Kinnevik är klädjättens största ägare, med 32 procent av aktierna. Nu väljer Royal Bank of Canada, RBC, att höja sin rekommendation och riktkurs för Zalando.

Enligt RBC lär inte Amazons satsning på att sälja kläder på den europeiska marknaden hota Zalandos fina försäljningssiffror, om inte Amazon vässar till modesatsningen ordentligt. 

Låg risk för konkurrens från Amazon

Zalandos rekommendation från RBC har höjts från sector perform till outperform och riktkursen från 46 till 55 euro. På måndagsförmiddagen gick Zalandos aktie upp med omkring 1,2 procent och handlas på Frankfurtbörsen för omkring 47,50 euro.

”Enligt vår syn är riskerna relaterade till marginaler och konkurrens från Amazon låga nu”, skriver RBC i analysen, apropå att aktien är en av branschens mest blankade.

 

LÄS ÄVEN: Zalandos framgång bra för Kinnevik

Men anledningen till den höjda riktkursen och den positiva synen hänger inte på Amazon utan en stark tilltro till Zalandos partnerprogram som låter andra i modeföretag sälja sina kläder via Zalando och sköta leveransen själva. Konceptet förväntas bidra till att rörelsemarginalen på tio års sikt kan nå sju procent, jämfört med RCB:s estimat om 4,4 procent på medellång sikt.

Kommunikationen runt detta har enligt RBC tidigare varit otydlig, vilket försvårat för marknaden att korrekt värdera potentialen i satsningen.

 

LÄS ÄVEN: Kenzas bolag får in 20 miljoner från Zalando

Zalandos anläggning i tyska Erfurt.Foto: Zalando

Kan bli fler samarbeten med H&M

Redan nu samarbetar både Inditex och H&M med Zalando och dessa kan fördjupas ytterligare, tror RBC. För närvarande säljer Zalando kläder från Weekday, som ägs av H&M, och produkter från klädmärkena Oysho och Massimo Dutti, som ägs av Inditex.

I sin analys skriver banken att Zalandos egenutvecklade webbsida och leveveranslösningar i Europa är bättre än konkurrenternas. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag