Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktierna och fonderna som står pall under turbulensen

Börsen handlas 12 procent lägre än april-toppen.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turbulens på börsen, räntor som faller och sparkapital som krymper.

Genom att välja rätt aktier och fonder kan du effektivt minska riskerna samtidigt som sparpengarna kan fortsätta växa.

– Det finns sektorer som kan gå bättre än andra när molnen hoppar sig på konjunkturhimlen, säger Frida Bratt som här ger sina bästa aktie- och fondtips.

Kliva ur aktiemarknaden bör man inte göra om du sparar på lång sikt.

– Bra knep är att sprida riskerna, välja rätt räntefond och välja konjunkturokänsliga sektorer, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Här är hennes bästa tips för att välja aktierna och fonderna som står pall i börsstormen.

1. Behåll den billiga globalfonden

– Till att börja med är vanliga globalfonder fortfarande ett bra val för den som sparar på lång sikt. Du får en bred exponering och sprider riskerna när det skakar. Välj en fond med låg kostnad, en indexfond. Ett exempel är Länsförsäkringar Global indexnära eller Swedbank Robur Access Global, säger Frida Bratt.

Hon rekommenderar ett fortsatt månadssparande på lång sikt.

– Du får ju fler fondandelar för samma pengar när kurserna går ned. Låt globalfonden vara grunden i ditt sparande på lång sikt. Smalare fonder, som inriktar sig på vissa sektorer eller länder, bör bara utgöra ett mindre komplement.

2. Välj rätt räntefonder

– Obligationer, räntepapper med längre bindningstid, stiger paradoxalt nog när räntorna faller. Och det gör räntorna nu. Därför trivs obligationsfonderna nu, och de är att föredra framför fonder som placerar i räntepapper med kort bindningstid, korträntefonder, för den som vill dra ned lite på risken nu när börsen skakar, säger Frida Bratt.

Hon lyfter även fram företagsobligationsfonder som ett bra alternativ för att försöka få lite avkastning som inte korrelerar med börsen.

– En fond jag gillar är Spiltan Räntefond Sverige. Sparar du på medellång sikt kan exempelvis 50 procent aktiefond och 50 procent företagsobligationsfond vara ett alternativ. På kort sikt bör du ha pengarna på sparkonto.

3. Fastighetssektorn gynnas av ränteläget

– Eftersom räntorna ser ut att vara låga länge till är sektorn fortsatt intressant. Dessutom är exponeringen mot den skakiga omvärlden låg. Exempel på fastighetsbolag som dessutom ger en god direktavkastning är Castellum, som erbjuder exponering mot kommersiella fastigheter och stabil utdelning. Ett annan populär fastighetsaktie är Hufvudstaden, som höjt utdelningen varje år sedan 1997. Just utdelningar från bolagen kan fungera lite som en krockkudde om kurserna går ned, säger Frida Bratt.

4. Läkemedel – konjunkturokänslig sektor

– Läkemedel är en klassisk defensiv sektorn, eftersom den är konjunkturokänslig. Läkemedel köper vi ju oavsett hur ekonomin går. Dessutom är en av de stora globala megatrender vi har att befolkningen blir allt äldre, och drabbas av välfärdssjukdomar som exempelvis diabetes. Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk är världsledande inom diabetesforskning. Svenska Astrazeneca är också en klassisk defensiv aktie som lockar när det stormar, säger Frida Bratt.

Det finns även flera läkemedelsfonder på marknaden.

– De flesta är aktivt förvaltade, vilket betyder att en förvaltare väljer ut de aktier han/hon tycker är mest intressanta. Men en billig fond som passivt investerare i världens 25 största läkemedelsbolag är Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals, som kostar 0,6 procent i årlig avgift.

5. Välj brett på tillväxtmarknader

– Smalare fonder, exempelvis aktiefonder med exponering mot en enda geografisk marknad, tenderar att falla mer i orostider. Klokt kan vara att skippa den rena landfonden, exempelvis Kina- eller Brasilienfonder, och i stället välja en bred tillväxtmarknadsfond. Då sprider du riskerna men behåller exponeringen så att dina pengar ändå får chans att växa på lång sikt. En fond jag gillar är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, säger Frida Bratt.

 6. Telekomsektorn står pall

– En annan sektor som är känd just för sina höga utdelningar är telekombolagen. Sektorn är dessutom relativt konjunkturokänslig. Telia får ofta stämpeln som en trist aktie, och avgående vd Johan Dennelinds städjobb har ännu inte gett den effekt investerarna vill se. Men Telia ger fortfarande hög direktavkastning, och det fungerar som sagt som en krockkudde i sämre tider. Tele2 och Telenor är andra exempel, säger Frida Bratt.

Hon lyfter även fram Ericsson-aktien.

– Det beror på det så kallade 5G-racet, där många hoppas på att Börje Ekholm kan ta täten. Just utbyggnaden av den nya tekniken, och de många investeringar som görs i den, kan göra att Ericsson kan parera lågkonjunkturen. Aktien steg under hela våren på mycket höga förväntningar men har nu fallit tillbaka lite, främst i samband med sommarens rapportbesvikelse.

Sparekonomen: ”Så att du kan sova på natten”.
Här är tre nyheter att hålla koll på i dag.