Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktien störtdök – efter rapporter om förfalskad balansräkning

Fintechbolaget Wirecard är i blåsväder.Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Aktien föll med närmare 70 procent på Frankfurt-börsen under torsdagen.Foto: DANIEL ROLAND / AP

Fintechbolaget Wirecards aktie rasade med runt 70 procent på torsdagsförmiddagen efter att bolaget tillkännagett att revisorer funnit 1,9 miljarder euro i falska balanser, motsvarande runt en fjärdedel av hela balansräkningen. 

Det kontroversiella tyska bolaget har under lång tid anklagats för att ha ägnat sig åt falsk bokföring efter att visselblåsare lämnat ut uppgifter till myndigheter och media, vilket följts av anklagelser från Wirecard om att finansjournalister gått blankarnas ärenden genom att smutskasta bolaget. 

I april framkom att bolagets tidigare revisor som inte funnit några oegentligheter, KPMG, inte haft tillgång till räkenskaperna. Därefter har revisionsfirman EY stött på problem med att slutföra revisionsberättelsen då Wirecard inte kunnat framställa samtlig dokumentation.

1,9 miljarder euro saknades

Med torsdagens tillkännagivande bekräftar Wirecard självt nu farhågorna om bedrägerier och skuggbokföring för första gången, efter den kampanj som genomförts för att få ett slut på den negativa rapporteringen om bedrägerimisstankar i verksamheten.

”Det finns indikationer om att falska balansbekräftelser lämnats från en betrodd förvaltare och denne förvaltares bank till revisorerna. Agerandet var ämnat att förleda revisorer genom att skapa en falsk uppfattning om att det fanns medel på konton tillhörande Wirecards dotterbolag”, skriver bolaget i ett uttalande.

De banker som lämnat de uppgifter som EY slår ned på är asiatiska och det är just denna verksamhet som ifrågasatts i Financial Times rapportering, som centrerat kring verksamhet i Singapore.

Wirecard har vid upprepade tillfällen skjutit upp sin årsredovisning för 2019 med hänvisning till färdigställandet av revisionen, och dagens pressmeddelande innehåller ännu ett senareläggande. Tidigare har Wirecard specificerat ett datum för årsredovisningens offentliggörande, senast den 19 juni, men den här gången skjuts presentationen upp på obestämd tid.