Ola Rollén har varit något av ett stjärnskott inom det svenska näringslivet. Foto: HexagonOla Rollén har varit något av ett stjärnskott inom det svenska näringslivet. Foto: Hexagon
Ola Rollén har varit något av ett stjärnskott inom det svenska näringslivet. Foto: Hexagon
Ossian Ekdahl, ägaransvarig på statliga Första AP-fonden. Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅNOssian Ekdahl, ägaransvarig på statliga Första AP-fonden. Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅN
Ossian Ekdahl, ägaransvarig på statliga Första AP-fonden. Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅN
Gun Nilsson, styrelseordförande för Hexagon.Gun Nilsson, styrelseordförande för Hexagon.
Gun Nilsson, styrelseordförande för Hexagon.

Ägarnas skarpa kritik mot Hexagon – och Ola Rollén

Publicerad

Hexagons ägare riktar kritik mot bolagets styrelse – och vd:n Ola Rolléns soloshow, skriver Svenska Dagbladet.

De menar att den har skadat förtroendet.

Samtidigt säger styrelseordföranden Gun Nilsson att Rollén blir kvar.

"Han brinner för Hexagon", skriver hon till TT.

Det var i onsdags eftermiddag som domen kom vid Oslo tingsrätt:

Hexagons vd Ola Rollén frias på alla punkter.

Han stod inför rätta misstänkt för olaglig insiderhandel i norska Next Biometrics, via investeringsbolaget Greenbridge som Rollén startade tillsammans med affärsmannen Melker Schörling.

 

LÄS MER: Stjärndirektören Ola Rollén friad: "Lättad" 

 

Kritik mot Ola Rollén och Hexagon

Men trots den friande domen kommer kritik från flera hål.

Inte minst från ägarna Första AP-fonden och Aktiespararna – som nu går hårt åt både styrelsen och Ola Rollén. De anser att han har fått alldeles för stort utrymme för sin sidoverksamhet.

https://twitter.com/OlaRollen/status/951150160222048259

– Det har framkommit uppgifter i rättegången som vi inte har känt till när det gäller frihetsgraden för Ola Rollén. Det tror vi kan ha påverkat aktiemarknadens förtroende för bolaget på ett negativt sätt, säger Ossian Ekdahl, ägaransvarig på Första AP-fonden, till Svenska Dagbladet.

 

LÄS MER: Friades från misstankarna – nu rusar Hexagons aktie 

 

Han säger vidare att man från ägarnas sida nu förväntar sig att styrelsen "tar tag i detta" så att förtroendet i stället kan stärkas. Och trots den skarpa kritiken har man kvar sitt förtroende för Rollén och styrelsen.

Hexagons ordförande: Rollén blir kvar

Även Aktiespararna är kritiska.

– Det är uppenbart att Ola Rollén allt mer har blandat ihop Hexagons resurser med sina egna och Greenbridges. Det har ju framkommit att flera personer i Hexagons ledningsgrupp har investerat i Greenbridge, säger vd:n Joacim Olsson till SvD.

Nu förväntar även han sig att styrelsen kommer "agera på något sätt".

 

LÄS MER: Näringslivstoppen Ola Rollén i miljonbråk med Skatteverket 

 

Det har spekulerats kring om Ola Rollén blir kvar som vd eller inte. Men Hexagons styrelseordförande Gun Nilsson säger att han är fullt fokuserad på att fortsätta.

"Vi känner Ola väl och han brinner för Hexagon. Han har även under den senaste tiden, trots denna process, uppvisat ett mycket stort engagemang och fortsatt leda Hexagon till toppresultat", skriver hon i ett mejl till TT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag