Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

7,6 miljarder i utdelning till H&M-familjen Persson

H&M:s stora butik i postens gamla lokaler i Melbourne, Australien. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EPA

Om någon timme utbryter miljardregnet över Stefan Persson och hans familj.

H&M:s bolagsstämma väntas då besluta om att drygt 16,1 miljarder kronor ska pytsas ut till aktieägarna.

För familjen Persson betyder det drygt 7,6 miljarder i utdelning.

– På sikt kommer familjen att köpa ut H&M från börsen, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg&Partners.

Redan i februari föreslog H&M:s styrelse, där storägaren Stefan Persson är ordförande, en utdelning på 9 kronor och 75 öre. Sammanlagt betyder det drygt 16, 1 miljarder ska delas ut till klädjättens aktieägare.

Det formella beslutet om aktieutdelningen tas i dag på eftermiddagens stämma som hålls i Erling Perssonsalen i Karolinska Institutet i Solna. 

Utdelningen, kommer precis som vanligt att delas upp i två delar med 4 kronor och 90 öre som betalas ut den 14 maj och 4 kronor och 85 öre per aktie den 15 november.

Nästan halva utdelningen till H&M-familjen

För familjen Persson betyder det ett närmast gigantiskt regn med pengar. Sammanlagt över 7,6 miljarder kronor i utdelning.

Stefan Persson med hustrun Denise och barnen Charlotte och Tom Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Stefan Persson, 71, med familj är den klart dominerande ägaren i bolaget med 47,7 procent av kapitalet och 74,47 procent av rösterna. 

Stefan Persson syster Lottie Tham, 70, är den tredje största ägaren i klädjätten med sina 3, 5 procent av kapitalet och 1, 7 procent av rösterna.

Normalt återinvesterar Stefan Persson utdelningen i bolaget i olika omgångar.

Vad skulle hämta om Stefan Persson slutade återinvestera utdelningen i H&M?

– Det är klart att det skulle uppskattas som negativt. De flesta uppfattar den höga utdelningen som ett sätt att kunna köpa tillbaka H&M från börsen. Det är egentligen det man gör. Man ökar belåningen i H&M, låter H&M dela ut pengarna som man som storägare sedan köper mer aktier för, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Om Stefan Persson inte återinvesteringar utdelningen den här gången?

– Det skulle skapa en hel del frågetecken och den höga utdelningen skulle börja ifrågasättas. Jag tycker att man kan ifrågasätta den höga utdelningen redan i dag.

Hur lång tid skulle det då ta innan bolaget kan köpas ut från börsen med nuvarande utdelningstakt och med återinvesteringar som i dag?

– Tio år bort. Målet är att köpa ut bolaget från börsen, det är jag övertygad om.

H&M:s vd och koncernchef Karl-Johan Persson med hustrun Leonie, Foto: IBL

Hur ska det gå för Stefan Persson son, Karl-Johan? Han har varit vd i tio år?

– Med ett ganska svagt resultat. Alla betyg är orättvisa, men det är ändå börskursen som får ge betyg på en vd. Då har det inte varit en strålande resultat för Karl-Johan Persson. Samtidigt tror jag inte han vill lämna ännu.

Joakim Bornold slår närmast fast att Karl-Johan Persson under normala omständigheten aldrig fått bli kvar som vd så här länge.

– Jag har ingen uppfattning om han är bra eller dålig som ledare. Jag kan bara konstatera att resultatet skulle ha gjort det svårt för honom att få sitta kvar som vd om han inte haft familjen bakom sig. Så är det.

Annons: