Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport avslöjar nya fall av penningtvätt hos Swedbank

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Göran Persson ska presentera rapporten om den misstänkta penningtvätten i Swedbank.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Advokatfirman Clifford Chance, som skött granskningen av bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum, har hittat 586 misstänkta fall.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

En advokatbyrå har upptäckt 586 transaktioner hos Swedbank – som är troliga brott mot USA:s sanktioner.

Värdet av transaktionerna uppgår till 4,8 miljoner dollar.

Rapporten - som hittills bara redovisats muntligt - ska presenteras av styrelseordförande Göran Persson och vd:n Jens Henriksson.

Bankens aktie har tagit ett glädjeskutt eftersom den nu avslöjade summan är lägre än befarat.

– Klart positiva besked från Swedbank, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners.

Swedbanks ledning och styrelsens ordförande Göran Persson har fått en muntlig redogörelse av advokatbyrån Clifford Chance som skött granskningen av bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum.  Men det är först den 23 mars – tre dagar innan bolagsstämman på Cirkus på Djurgården i Stockholm – som rapporten i sin helhet blir offentlig.

Det är på uppdrag av Swedbanks styrelse som Clifford Chance sedan februari förra året utrett kunder, transaktioner och aktiviteter från 2007 till mars 2019 samt hur Swedbank har hanterat den interna och externa informationsgivningen. 

Enligt bankens pressmeddelande på onsdagsmorgonen har Clifford Chance också granskat hur Swedbank genom åren skött ”jakten” på penningtvätt bland sina kunder och om man följt regelverket när det gäller att slå larm till olika myndigheter.

Clifford Chance undersökning gäller om banken brutit mot amerikanska U.S. Treasury’s Office for Foreign Assets Control (OFAC) regelverk. Och nu visar utredningen svart på vitt att så är fallet.  

Advokatfirman har undersökt alla transaktioner i amerikanska dollar från Swedbanks dotterbolag i Estland, Lettland och Litauen, genomförda i det amerikanska finansiella systemet under perioden 22 mars 2014 till 22 mars 2019, den period som omfattas av OFAC:s preskriptionsregler.

Swedbanks styrelseordförande och vd:n Jens Henriksson presenterar ”penningtvättsrapporten” den 23 mars.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT:s ”Uppdrag granskning” har i flera program uppmärksammat storbanken Swedbanks misstänkta penningtvätt.

Enligt programmet kan flera miljarder ha slussats genom banken. Det rör främst bankens verksamhet i Baltikum.

Den internationella advokatbyrån Clifford Chance har efter avslöjandens haft i uppdrag, från Swedbanks styrelse med Göran Persson som ordförande, att granska bankens arbete mot penningtvätt. Och nu presenterar man en analys som visar på att 586 transaktioner i Swedbank är troliga brott mot USA:s sanktioner.

”Klart positivt”

Värdet på transaktionerna uppgår till 4,8 miljoner dollar. Det motsvarar drygt 45 miljoner kronor, betydligt mindre än vad som tidigare befarats. Rapporten ska nu överlämnas till amerikanska myndigheter.

– Klart positiva besked från Swedbank idag. Beloppet är i sammanhanget ett lågt belopp betydligt lägre än befarat. Därmed är risken för att Swedbank skulle råka ut för större sanktioner från amerikanska myndigheter på grund av sanktionsbrott klart lägre. Risken för sanktioner mot handeln i amerikanska dollar som även tidigare varit låg kan man kanske inte skriva av helt, men nära på. Viktigt att komma ihåg att rapporten om penningtvätt kvarstår att presentera, men positivt för både Swedbank och aktien, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners.

 Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson, fick ett muntligt utlåtande på tisdagskvällen om resultatet av advokatbyråns utredning.

– Jag har varit tydlig med att Clifford Chance ska meddela om det kommer fram misstankar om sanktionsbrott i utredningsarbetet. Så har nu skett. Vi går nu omgående fram med en självanmälan till OFAC. Det här visar att bankens process för kundkännedom, transaktionsövervakning intern styrning och kontroll har haft besvärande brister. Samtidigt är det en viss lättnad att det handlar om ett relativt lågt belopp och transaktioner såsom löneutbetalningar, säger han

Swedbank signalerar att det inte rör sig om några gigantiska transaktioner.

– De allra flesta, 508, av transaktionerna gäller en båt som åkt omkring vid Krimhalvön. De gäller löneutbetalningar och den typen av saker, säger Jens Henriksson till Svenska Dagbladet. 

Swedbanks aktie, som fått storstryk under en längre tid, tog ett glädjeskutt när Stockholms–börsen öppnade. Efter lunch hade aktien stigit med drygt 5 procent.

Annons: