Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

5 råd för dig som oroas över den skakiga börsen

Frida Bratt, Nordnet.

När omvärlden skakar till av handelskrig och konjunktursiffror ökar börsoron.

I Expressens privatekonomiska magasin Dina Pengar ger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, råd om hur man ska tänka kring sitt sparande om man är oroligt lagd.

– Det viktigaste är att inte agera i panik, säger hon.

Frida Bratts fem råd under skakig börs:

1. Agera inte i panik.

– Det viktiga att ha med sig när man blir orolig är att inte agera i panik. Det finns förutsättningar för börsen att fortsätta gå okej, så länge centralbankerna håller börsen under armarna med sina låga räntor. Dock tycker jag inte man ska räkna med en lika fin utveckling framöver. Uppgången under våren kommer sig ju bland annat av att marknaden under våren har räknat med en löst handelskonflikt. Dessutom fortsätter vi få negativa signaler om konjunkturen, säger Frida Bratt.

2. Fortsätt månadsspara som vanligt. 

– Kom ihåg att globalfonder alltid är en bra bas på lång sikt. I ditt långsiktiga sparande, som det till pensionen eller barnen, bör du alltid ha dina pengar investerade på aktiemarknaden. Börsen är svår att tajma, och kliver du ur för att det skakar lite kan det vara svårt att ta sig in igen. Fortsätt i stället att månadsspara som vanligt. Men är du orolig kan du minska risken genom att sprida ut dem i en bred globalfond, som placerar i många bolag över hela världen. Välj en indexfond med låg avgift. Ett exempel är Swedbank Robur Access, säger Frida Bratt.

3. Låt bufferten vara på sparkontot. 

– Har du ett sparande där du vill använda pengarna inom, säg, fem år? Då kanske du behöver justera risken, om du har allt på aktiemarknaden och känner dig orolig. En företagsobligationsfond kan vara ett bra alternativ, eftersom de inte följer börsens utveckling, och oftast ger lite mer än korträntefonder. Ett exempel är Spiltan Högräntefond. Har du sparande där du vill använda pengarna inom något år eller två är det sparkonto som gäller. Då är det bara att sälja av direkt, men det gäller oavsett börsläge. Bufferten ska vara på sparkonto, säger Frida Bratt.

4. Undvik rena landfonder om du är orolig. 

– De har hög risk och faller oftast mer än börsen i sin helhet om det skulle börja gå sämre. Då är det bättre med exempelvis en tillväxtmarknadsfond, som investera på flera olika tillväxtmarknader, så att riskerna sprids. Ett exempel på en sådan är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, säger Frida Bratt.

5. Välj bolag som är mer okänsliga för konjunkturen.

– För den som satsar på rena aktier kan man se verkstadsbolagen som ”ett bet” på att det kommer fortsätta gå bra på börsen, att handelskonflikten löser sig och att avmattningen i konjunkturen inte blir så farlig. En eskalerande handelskonflikt skulle slå mot den globala tillväxten och det skulle kunna drabba i princip alla sektorer, direkt eller indirekt. Men konjunkturokänsliga bolag klarar sig bättre i ett sådant läge; läkemedelsbolag som Astra eller Novo Nordisk till exempel eller livsmedelsbolag som Axfood eller Ica. En hög utdelning, med hög direktavkastning, är också en ”krockkudde” i nedgång, säger Frida Bratt.

Annons: