Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

5 frågor och svar: Detta vet vi om handelskriget

Donald Trump. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, Nordnet. Foto: NORDNET

Spänningen mellan USA och Kina ökar och marknaden håller andan.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, reder ut vad handelskriget innebär för världshandeln och ditt sparande.

– Börsen har fallit under veckan och kan fortsätta göra det i dag om det inte framkommer några positiva nyheter från samtalen, säger Frida Bratt.

USA inför tullar på kinesiska varor – vad innebär det?

– Det innebär att USA gör verklighet av Donald Trumps twitterhot och höjer tullarna som befarat till 25 procent på kinesiska varor för 200 miljarder dollar. Produkter som redan har lämnat Kina påverkas inte, och har fortfarande en tariff på 10 procent, enligt Trumpadministrationens besked inatt.

Vad innebär de införda höjningarna för handelssamtalen?

– Än finns hopp om en lösning, eftersom samtalen enligt uppgift ändå fortsätter på fredagen. Men självklart ökar införandet av tullarna spänningarna allvarligt. Kina har ännu inte meddelat hur man kommer bemöta detta, men har sagt att man inte kommer att förhandla med ”kniven mot strupen”. Men beskedet är som sagt att samtalen ändå fortsätter på fredagen, vilket kommer få marknaden på helspänn under dagen.

Kommer ett avtal nås ändå?

– Det beror på hur Kina agerar nu när USA inför höjda tullar; om man kommer sätta hårt mot hårt eller ändå sträva mot en lösning. Donald Trump å sin sida inser naturligtvis också att amerikanska företag förlorar stort på ett utdraget handelskrig. För att kunna exportera varor behöver de importera komponenterna i varan – från Kina. Tullar gör också varor dyrare för amerikanska konsumenter, varav många naturligtvis tillhör Trumps kärnväljare. Inom vissa branscher har dock tullarna fått effekt – amerikansk stålindustri har exempelvis fått ett uppsving. Och det ska sägas att många ger Trump rätt; att Kina har snedvridit konkurrensen.

Hur reagerar aktiemarknaden på detta?

– Under våren har det kommit signaler om att samtalen fortskrider och går enligt plan. Börsen har successivt stigit på den informationen, vilket gjort att en lösning på handelskonflikten i princip varit inprisad. När Trump som en blixt från klar himmel twittrade ut nya tullhot i söndagskväll togs därför marknaden på sängen. Börsen har fallit under veckan och kan fortsätta göra det i dag om det inte framkommer några positiva nyheter från samtalen, trots att förhandlingarna nu kan ha skadats allvarligt av USA:s agerande. I förväntningarna ligger ändå att man når ett handelsavtal före halvårsskiftet, men det är förstås högst osäkert. Och då finns ytterligare fallhöjd.

Bör man vara beredd på en tristare börs?

– Ja, det bör man vara efter en så kraftig uppgång, särskilt i ett läge där konjunktursignalerna fortsätter att försämras. Med det sagt så behöver inte en tristare börs betyda en krasch. Fortfarande har aktiemarknaden centralbankernas låga räntor i ryggen. Så länge det läget råder bör börsen tuffa på helt okej, eftersom alternativen till aktier är få. Men hur känslig börsen egentligen är för ränteförändringar syntes inte minst i förra veckan, då Fed-chefen Jerome Powells tal tolkades som mer hökaktigt än väntat. Marknaden har i princip redan prisat in en räntesänkning, men Powell signalerade att en sådan inte ligger nära. Håll koll på centralbankernas retorik – och inte bara Donald Trumps twitterkonto – om du vill försöka spå börsens utveckling framöver, med andra ord.

Annons: