Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Spiken i kistan för Birgitte Bonnesen”

Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen i blåsväder. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
- Jag tillhör de som inte tycker att Birgitte Bonnesen ska avgå, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Söderberg & Partners / Söderberg & Partners
Den misstänkta penningtvätten inom Swedbank blir allt mer besvärande för bankens ledning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nu kommer nya uppgifter om den misstänkta penningtvätten inom Swedbank - uppgifter som kan bli ytterst besvärande för vd Birgitte Bonnesen.

Det är en intern rapport inom banken som SVT och Dagens industri avslöjar i dag.

Av rapporten från i höstas framgår att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank kan ha slussat motsvarande 95 miljarder svenska kronor mellan varandra.

– Då är det spiken i kistan för Birgitte Bonnesen, säger Dagens industris reporter Anders Hägerstrand i DiTV.

Den 28 mars håller Swedbank stämma på Oscarsteatern i Stockholm - en stämma som ser ut att bli en dramatisk tillställning på scenen för bankens chef Birgitta Bonnesen och styrelsen.

Just nu spelas musikalen ”Så som i i himmelen” på teatern. Men bankledningen kan nog inte räkna med att befinna sig uppe bland molnen när ridån för stämman går upp

– Det blir hela havet stormar på årsstämman, sa en ägarrepresentant som Expressen talade med i morse.

 

Här hålls Swedbanks årsstämma den 28 mars. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

SVT och Dagens industri avslöjar i dag att Birgitte  Bonnesens påståenden om att det inte förekommit någon misstänkt penningtvätt inom banken inte stämmer. Bankens interna rapport som nu avslöjas går rakt emot vad Swedbank tidigare uppgett efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt innanför bankens väggar.

Hemliga rapporten avslöjar misstänka kunder

Enligt den hemliga interna rapporten har ett stort antal misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat 3,2 miljarder euro och 6,7 miljarder us-dollar mellan bankerna.

Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen är hårt pressad av den misstänkta penningtvätten inom banken. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det motsvarar ungefär 95 miljarder svenska kronor med dagens valutakurs, uppger SVT.

Enligt SVT är den interna rapporten daterad i september 2018, märkt ”confidential”, skriven av ”Swedbank Compliance” som begränsat urvalet genom att fokusera på ”questionable transactions and parties”.

Rapporten gäller transaktioner mellan Swedbank och Danske bank mellan 2007-2015 i den baltiska verksamheten.

Bonnesen på den interna mottagarlistan av rapporten

På Swedbanks interna mottagarlista av rapporten finns bland andra Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och flera andra personer i koncernledningen.

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau har via mejl kommenterat SVT:s uppgifter. Och den skriftliga komentaren andas ingen dementi. Han skriver:

”Siffran på 95 miljarder kronor som Uppdrag granskning hänvisar till är den totala siffran på alla transaktioner som gått mellan Danske Bank och Swedbank mellan 2007 och 2015 som framkommit när vi valt ut ett antal riskindikatorer. Det är alltså inte en siffra på ”misstänkta kunders transaktioner” som Uppdrag granskning hävdar. Däremot är det den gruppen kunder, totalt cirka 2 000 till antalet, som Swedbank sedan gjorde en fördjupad analys av. Detta ska sättas i relation till de 3,3 miljoner privat- och 300 000 företagskunder Swedbank totalt har i Baltikum.”

Birgitte Bonnesen, har hittills förnekat inblandning i penningtvättshärvan, skriver i ett pressmeddelande på fredagen att rapporten som SVT hänvisar till är en rapport som Swedbank tagit fram efter avslöjandena om penningtvätt genom Danske bank.

Har Swedbanks vd Birgitte Bonnesen vilselett aktieägarna och styrelsen? Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Som vi har upprepat många gånger så agerar vi på olika signaler. Därför var det naturligt för oss att agera när avslöjandena om Danske bank kom ut på marknaden. Det var bakgrunden till vår analys”.

Men dagens avslöjanden i SVT och Dagens industri lär inte få stopp på kritikerna, dels bland analytiker, dels bland många aktieägare som fått se sina aktier rasa i värde på grund av skandalen. Och Birgitte Bonnesens trovärdighet är plötsligt i gungning.

Dagens industris reporter Anders Hägerstrand i DiTV.

Dagens industris reporter Anders Hägerstrand säger i DiTV.

- Nu visar två oberoende journalistiska granskningar att det handlar om 70 till 80 miljarder i suspekta transaktioner. Det är ofattbart om styrelsen väljer att fortsätta stödja Birgitte Bonnesen efter det här. Hon har totalt misslett sina egna ägare.

”Spiken i kistan för Bonnesen”

Anders Hägerstrand anser att de kommentarer som Swedbank och Birgitte Bonnesen gjort efter Uppdrag Gransknings avslöjanden inte visar på någon dementi av uppgifterna i programmet. Och kommer det ingen dementi från banken finns ingen återvändo enligt honom:

– Då är det spiken i kistan för Birgitte Bonnesen. Då är det också spiken i kistan för styrelsen, för styrelsen har haft för dålig koll eller nonchalerat så här allvarliga uppgifter i rapporten. Styrelsen borde ställa sina platser till förfogande omedelbart.

Flera ägarrepresentanter som Expressen talat med anser att banken gjort bort sig när det gäller öppenhet om vad som utspelat sig.

- Informationsmässigt utåt helt åt skogen, säger en som inte vill bli citerad med namn.

”Jag tycker att hon ska sitta kvar”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners instämmer om att Swedbank skött kommunikationen dåligt.

– Jag tror man underskattade hela situationen. Beloppen är betydligt lägre än Danske Banks. De sticker egentligen inte ut storleksmässigt. Men att säga att inga transaktioner finns som är misstänkta då satte man sig själv i en svår sits. Det här är först och främst en riktigt dålig kommunikationsstrategi.

Det finns vissa som tycker att Birgitte Bonnesen är körd.

– Jag inser att jag har alla emot mig här, alla vill se Bonnesens huvud på ett fat nu, men jag tycker inte det. Beloppen som framkommit är små med tanke på storleken av verksamheten och inget tyder på att det varit något man systematiskt tjänat pengar på. Kommunikation är katastrofal ja, men Jag tycker att hon kan och bör sitta kvar och reda ut den här stormen. Men då ska både hon och banken och inte minst ägarna stå emot mediastormen och det är långt från säkert.

 

Annons: