Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet: Sänk ditt arvode från Swedbank, Persson

Göran Persson bör sänka sitt och styrelsens arvode, manar SSU-ordföranden Philip Botström Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En tuff tid väntar Göran Persson som styrelseordförande förw Sedbank. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Göran Persson får ett arvode på flera miljoner som styrelseordförande för Swedbank. 

Men nu angrips ersättningen från oväntat håll.

Socialdemokraternas ungdomsorganisation SSU kräver att han ska sänka ersättningen.

– Det är rimligt att Göran Persson som tidigare socialdemokratisk partiordförande och statsminister sänder en sådan signal, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

Swedbank höll i dag på förmiddagen extra bolagsstämma i Folkets hus i Stockolm och valde Göran Persson till ny styrelseordförande efter Lars Idermark som kastade in handsken när det började blåsa hårt kring banken.

Ytterligare två personer, Bo Magnusson, ordförande i Rikshem och Josefin Lindstrand, vice ordförande i Sörmlands Sparbank och jurist på advokatbyrån Hammarskiöld & Co, invaldes i styrelsen.

En av Göran Persons första uppgifter blir att tillsammans med övriga i styrelsen hitta en ny vd efter sparkade Birgitte Bonnesen. 

Men Göran Persson har inte ens hunnit sätta sig på den heta ordförandestolen i Swedbank för att sig an bankens alla problem med anklagelser om penningtvätt och pågående polisutredning innan ungsossarna i SSU ger sig på den ersättning han får för styrelsejobbet.

SSU: Göran Persson bör föregå med gott exempel

Den nuvarande ersättningsnivån för ordföranden ligger på 2,5 miljoner kronor per år. På tok för högt anser SSU som kräver att deras gamla partiordförande ska avstå från en del av miljonerna.

– Om Göran Persson på riktigt menar allvar med att återvinna det förtroende för Swedbank som åsamkats av den senaste tidens skriverier borde han i ett första steg sänka sitt och styrelsens arvode. Jag menar att han skulle kunna föregå med gott exempel för en bank och en hel sektor som gör enorma vinster varje år, men som alltför ofta misslyckas med att ta sitt samhällsansvar, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

SSU-ordföranden Philip Botström uppmanar Göran Persson att sänka sitt styrelsearvode i Swedbank. Ersättningen ligger på 2,5 miljoner kronor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Går ingen nöd på Göran Persson

Enligt SSU-ordföranden borde Göran Persson inse att det är det enda rätta att avstå en del av ersättningen när han i dag tar över ordförandeklubban för Swedbank.

– Med Göran Perssons erfarenhet och moraliska kompass borde det vara uppenbart för honom att det här är det första som man bör göra. Det Swedbank gör skickar viktiga signaler inte bara till sina kunder, utan också till andra banker.

Är han inte förtjänt av de här pengarna om han lyckas få Swedbank  på fötter och tvätta bort alla negativa rubriker om banken?

– Det går nog ingen nöd på Göran Persson. Han har nog det gott ställt ändå. Jag uppfattar det som om att Göran Persson nu ska komma in med sin erfarenhet och hjälpa banken på fötter och också se till banken kan ta det viktiga samhällsansvar som Swedbank faktiskt har. Vi har en situation i Sverige då väldigt många inom den här sektorn gör stora vinster, plocka ut väldigt stora arvoden och får väldigt stora fallskärmar när de inte gör ett bra jobb.

– Det finns även andra som gör ett väldigt viktigt arbete i vårt land som undersköterskor, sjuksköterskor och lärare. Och jag tycker det är rimligt att Göran Persson som tidigare socialdemokratisk partiordförande och statsminister sänder en sådan signal.

Vad tycker du är en rimlig nivå för en ordförande i Swedbank?

– Vår poäng är inte att sätta någon specifik summa för vad Göran Persson värd eller inte värd.

Vill inte diskutera ersättningen

Men Göran Persson slår tillbaka och efter att ha blivit vald till bankens ordförande

slog han fast:

- Att över huvud taget diskutera mitt arvode har jag inte tänkt göra i något sammanhang. Det får bolagsstämman besluta. Jag går in på samma villkor som min företrädare.

- Jag tänker inte diskutera ersättningen, slog Göran Persson fast efter Swedbanks extrastämma. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons: