Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aktiehandel stoppad på Swedbanks onlinetjänst

Swedbanks kunder kan inte lägga några order på grund av tekniskt fel. Foto: MALIN LÖÖF
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anette Ringius, presstalesperson vid Swedbank. Foto: JENNY HALLENGREN

Samtidigt som börsen faller kraftigt på måndagen låg Swedbanks onlinetjänst nere så att kunderna inte kunde gå in och sälja eller köpa aktier.

– Det är ett tekniskt fel just nu som gör att den inte fungerar, säger Anette Ringius, presskontakt på Swedbank.

Felet upptäcktes vid 09.30-tiden på måndagsförmiddagen. Samtidigt som Stockholmsbörsen föll med över två procent i svallvågorna efter nedgångarna i Asien, stoppades nya orderläggningar för Swedbanks kunder.

Banken hänvisar till ett tekniskt fel och Swedbanks marknadsplats låg därför nere samtidigt som otåliga kunder ville in och göra affärer.

Banken håller på med felsökning

– Jag tycker det är helt oacceptabelt att banken på det här sättet helt låser situationen, samtidigt som det är kraftigt börsfall och många vill komma åt sina aktier, säger en småsparare som hör av sig till Expressen på måndagsförmiddagen.

Han fick besked av kundtjänsten på Swedbank att det är ett tekniskt fel som man jobbar med att lösa.

– Det är ett tekniskt fel just nu som inte gör att den fungerar. Men vi har tekniska expertiser på plats som håller på med felsökning, säger Anette Ringius, presskontakt på Swedbank, till Expressen.

Enligt ett felmeddelande banken gick ut med till kunderna som försökte lägga en order säger man: ”Pga ett tekniskt fel är orderläggningen avseende värdepapper stoppad tills vidare.

”Det är väldigt illa”

– Vi vet inte vad felet är just nu men hoppas att den hoppar i gång så fort som möjligt. Vi beklagar så klart att det påverkar våra kunder, det är väldigt illa och beklagligt att det är på det viset, säger Anette Ringius under måndagsförmiddagen.

Vid 14-tiden på måndagen var Swedbanks marknadsplats uppe igen. Vad som orsakat de tekniska problemen är oklart.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!