Åklagarens order: Grip Allra-toppen

– Mattias Bengtsson kommer i kväll att efterlysas internationellt, sa kammaråklagare Thomas Hertz på fredagen.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN
Pensionsbolagets grundare Alexander Ernstberger är fortfarande misstänkt för brott, men förnekar att han gjort sig skyldig till något olagligt.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Allras verksamhet med pensioner är i dag avvecklad.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

En av toppmännen i Allra-härvan ska gripas omedelbart.

Det gäller Mattias Bengtsson, 40, som sedan drygt tre månader befinner sig på flykt utomlands.

– Jag ska i kväll utfärda en riktad arresteringsorder, sa kammaråklagare Thomas Hertz till Expressen i fredagskväll.

Mattias Bengtsson, med en nyckelställning i en del av Allra-utredningen, har firat både jul och nyår på flykt. På flykt är även Allra-direktören Ewran Mersin, som var ansvarig för bolagets verksamhet i Dubai. Han häktades den 23 oktober förra året.

Men det är Mattias Bengtsson som nu jagas febrilt av polis.

– Min klient förnekar brott. Jag har inte hört något om att han har gripits, säger advokat Sargon De Basso.

Den 6 november häktades Mattias Bengtsson i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt. Brottsmisstanken gäller grovt penninghäleri under 2012, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse. Han förnekade själv brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

Advokat Sargon De Basso är utsedd till försvarare för den efterlyste Mattias Bengtsson.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Bengtssons lyxbil och bostad beslagtagen

Med häktningsbeslutet följde också beslut om kvarstad på närmare 97 miljoner kronor. Kronofogden lyckades hitta Mattias Bengtssons lyxbil, en Maserati Gran Turismo. Bilen upptäcktes parkerad utan nummerplåtar inne i en gallerbur i ett garage i anslutning till hans bostad i Stockholm. Bilen omfattas nu av kvarstaden. Detsamma gäller Mattias Bengtssons bostadsrätt.

Mattias Bengtsson hade starka kopplingar till företaget  Oak Capital, det företag som agerade mellanhand när Allra köpte värdepapper under 2012 i sitt dåvarande namn Svensk Fondservice. Kammaråklagare Thomas Hertz misstänker att Allra betalade kraftiga överpriser för de aktuella värdepapperna - en taktik för att kunna mjölka PPM-spararna på pengar som sedan tros ha gått vidare till nyckelpersoner inom Allra och Oak Capital. Formellt har pengarna skickats vidare i form av utdelningar.


LÄS OCKSÅ: Efterlysta Allra-direktörerna har spårats av polisen 

Åklagarens taktik misslyckades

Efter tingsrättens häktningsbeslut i november kunde kammaråklagare Thomas Hertz ha gått ut med en internationell efterlysning och utfärdat en europeisk arresteringsorder. Men åklagaren valde av taktiska skäl att via försvaren försöka förmå Mattias Bengtsson att frivilligt åka hem från det land där han befann sig och då slippa onödig byråkrati och en segdragen utlämningsprocess. 

Men taktiken misslyckades. I dag tre månader efter häktningsbeslutet är Mattias Bengtsson fortfarande på flykt. 


LÄS OCKSÅ: Allra-direktörernas lyxliv - åkte på partyresa i privatjet

Ewran Mersin var chef för Allras verksamhet i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro sedan i oktober och

Är efterlyste Mattias Bengtsson inringad?

Under fredagen förbereddes en aktion mot Mattias Bengtsson.

– Jag har gått hopp om att han ska kunna komma hem på ett eller annat sätt, sa åklagaren Thomas Hertz kryptiskt.

Hur då?

– Jag kommer att skicka iväg en internationell efterlysning och en riktad europeisk arresteringsorder mot honom. Det kommer jag att göra i kväll.

Begärs internationellt efterlyst

Den riktade arresteringsordern gäller ett speciellt land inom EU. Vilket land Bengtsson misstänks befinna sig i är åklagaren Thomas Hertz förtegen om. Men enligt uppgift till Expressen har Ekobrottsmyndigheten en adress där han misstänks uppehålla sig. Där kommer han i så fall att gripas om arresteringsorder expedieras under fredagskvällen.

LÄS OCKSÅ: Ewran Mersin om sitt lyxliv

Kammaråklagare Thomas Hertz bekräftar att han varit i kontakt med Mattias Bengtssons försvarare och förklarat hur ett utlämningsförfarande ser ut om man befinner sig i ett land utanför EU och hur en verkställighet av en europeisk arresteringsorder genomförs. 

– Det är helt enkelt inte utrymme för diskussioner. Det kan vara ganska otrevligt att bli gripen. Om han inte kommer hem frivilligt får det bli tvångsmässigt.

Var tror ni att han befinner sig?

– Jag berättar inte vilket land det gäller.

Men ännu på söndagen fanns det inget synligt resultat av aktionen.

- Det kan ta några dagar innan en europeisk arresteringsorder expedieras i det land där den tas emot, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Det misstänkta brottet är kopplat till de ppm–pengar som 130 000 pensionssparare anses ha blivit blåsta på. Och i centrum finns bland annat Oak Capital som Mattias Bengtsson ägde en stor del av 2012, privat och via bolag.

Allras grundare och vd Alexander Ernstberger förnekar brott och säger att han inte har någon aning om var Mattias Bengtsson befinner sig.
Foto: / ALLRA


LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstberger: Jag är oskyldig


Enligt vad Expressen erfar misstänks pengarna ha slussats från Oak Capital till Mattias Bengtssons bolag Firstmile Asset Holding AB och därefter till bland annat S2 Invest AB med Allra–grundaren Alexander Ernstberger som huvudintressent. Formellt har det skett i form av utdelningar.

Pensionsbolagets grundare, Alexander Ernstberger som tidigare suttit häktad misstänkt mot grov trolöshet mot huvudman, är fortfarande misstänkt för brott. Han har tidigare slagit tillbaka mot anklagelserna i Expressen och förklarat att han är oskyldig. Ernstberger säger nu att han inte vet var Mattias  Bengtsson befinner sig.

Ernstberger har också JO-anmält Pensionsmyndigheten och överväger att stämma myndigheten.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!